Puljić: Predloženi zakon donosi negativne posljedice po pravni sistem FBiH

13.06.2017. 12:45 / Izvor: Fena
Puljić: Predloženi zakon donosi negativne posljedice po pravni sistem FBiH

Zakon o stvarnim pravima je sistemski zakon koji je Parlament FBiH donio u sklopu cjelovite reforme građanskog i privrednog prava.

Notarska komora Federacije BiH obratila se pismom rukovodstvu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i nadležnoj parlamentarnoj komisiji u kojem skreću pažnju na dalekosežne negativne posljedice po pravni sistem Federacije Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima, koji bi sutra trebao biti razmatran na sjednici Doma.

Predlagači spomenutog zakona, zastupnici Dennis Gratz i Faruk Ćupina, kao razlog za njegovo donošenje naveli su presudu Ustavnog suda FBiH, a kao osnov neustavnost odredbe člana 73. Zakona o notarima. Gratz i Ćupina navode da će se predloženim izmjenama implementirati naznačena presuda Ustavnog suda FBiH, a što je, kako ističu u Notarskoj komori, potpuno netačno, jer ovo rade iz osobnih, a ne javnih interesa koje bi kao zastupnici trebali zastupati.

"Vlada Federacije BiH preduzela je određene aktivnosti kako bi se na adekvatan način predmetna presuda provela putem izmjena osporenih odredbi Zakona o notarima koje su navedene u izreci presude.  Stoga, ističemo da je preuranjeno razmatrati podnesene prijedloge izmjena i dopuna Zakona o stvarnim pravima, kako u skraćenoj, tako i u redovnoj proceduri. Pored toga, Vlada FBiH je obaviještena o aktivnostima Parlamenta FBiH i Notarske komore i samih notara o pokretanju postupka za preispitivanje naznačene presude pred Ustavnim sudom BiH, kao i o postupku ocjene ustavnosti navedenog zakona i još nekih drugih zakona pred Ustavnim sudom FBiH", ističe predsjednik Upravnog odbora Notarske komore FBiH Zdenko Puljić.

On navodi i da je Zakon o stvarnim pravima sistemski zakon koji je Parlament FBiH donio u sklopu cjelovite reforme građanskog i privrednog prava te svaka njegova izmjena i dopuna zahtijeva posebnu pažnju i odgovarajući sistemski pristup.

Odredbe Zakona o stvarnim pravima, čije se izmjene predlažu, nisu bile predmet ocjene ustavnosti, kaže Puljić, tako da nisu ni proglašene neustavnim, a što jasno proizilazi iz izreke predmetne presude koja je obvezujuća za sve.

"Osim što su preuranjene i ne vode očuvanju pravne sigurnosti u FBiH, predložene izmjene i dopune zakona su suvišne u smislu provedbe presude Ustavnog suda BiH. Ako bi bile usvojene ove zakonske izmjene koje predlažu navedeni zastupnici koji dolaze iz advokatske branše bi ugrozile pravni sistem, vladavinu prava, a posebno dostignuti nivo pravne sigurnosti u prometu nekretnina. Predložene izmjene i dopune bi posebno mogle negativno utjecati na javne registre, rasterećenje sudova, poreske prihode kojih su samo u 2016. godini po osnovu PDV-a notari uplatili u budžet FBiH u iznosu 4,46 miliona KM te obaveze u pogledu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma i druge reformske procese i ciljeve, kao što je proces učlanjenja u Europsku uniju", upozorava Puljić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti