BiH prva označava GMO-free hranu

13.06.2017. 12:27 / Izvor: Fena
BiH prva označava GMO-free hranu

BiH je prošlog je mjeseca zvanično donijela smjernice koje propisuju označavanje i kontrolu hrane sa oznakama "bez GMO"

Bosna i Hercegovina je prva od 14 zemalja uključenih u "Dunav soja inicijativu" uspostavila standard za praćenje proizvodnje, kontrolu i sistem certificiranja i označavanja proizvoda s oznakom „bez GMO“ (GMO-free), istaknuto je danas u Sarajevu na inicijalnoj konferenciji o novousvojenim smjernicama za označavanje i kontrolu GMO-free prehrambenih proizvoda u BiH.

Konferenciju su organizovali Njemačko društva za međunarodnu suradnju (GIZ) i Agencija za sigurnost hrane BiH u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH.

Agencija za sigurnost hrane BiH, kako je kazao zamjenik direktora Dragan Brenjo, prošlog je mjeseca zvanično donijela smjernice koje propisuju označavanje i kontrolu hrane sa oznakama „bez GMO“. Brenjo je dodao da je to nova oznaka kvaliteta, neobavezna za proizvođače, koja daje i potrošačima pravo na dodatni izbor i da, kada vide tu oznaku, znaju da ta hrana u svim procesima proizvodnje i prerade, nije bila u dodiru sa genetski modifikovanim organizmima.

Ovaj proces je, po njegovim riječima,krenuo u zemljama Dunavske regije i 14 zemalja, među kojima je BiH, potpisnici su Dunavske deklaracije čime su se obavezale da će donijeti jedinstveni standard za označavanje, kontrolu i certifikaciju hrane sa ovim oznakama.

"BiH je prva od 14 zemalja potpisnica deklaracije koja je zvanično donijela i implementirala u svoj sistem ove dodatne oznake kvaliteta. Nadamo se da će u narednom periodu i druge zemlje preuzeti te smjernice, standarde na isti način, tako da protok robe sa ovim oznakama neće praviti smetnju za kompanije, te da ćemo doći do jednog zajedničkog loga tako da potrošači mogu prepoznati i biti sigurni da je ta hrana prošla sistem certifikacije i dodatne kontrole u svim fazama", naglasio je Brenjo.  

Naveo je da je percepcija potrošača u BiH slična onoj kakvu imaju potrošači u zemljama EU, što znači da najveći procenat potrošača ne želi da konzumira hranu koja u sebi sadrži GMO.

"Cilj je bio da se dobije regionalni standard, jer u EU ne postoji propis koji reguliše proceduru dobivanja oznake bez GMO. Inicijativa je krenula od potrošača, koji ne žele da konzumiraju proizvode koji mogu sadržavati GMO, a na zakonodavstvu drugih zemalja, pored ovih 14, jeste da prihvate ove smjernice i standarde. Također, cilj je da ne dolazimo u situaciju da svaka zemlja ima svoje standarde koji ispunjavaju oznaku "bez GMO" i da se oni priznaju samo u matičnoj zemlji", pojasnio je Brenjo. 

Dodao je kako smatra da smo na na dobrom putu da u nekom narednom periodu sve zemlje Dunavskog regiona preuzmu identične standarde za proizvode sa oznakom „bez GMO“, da se dođe do zajedničkog logotipa, jer je bitno da potrošači prepoznaju jedan znak, koji će promovisati hranu bez GMO. Naglasio je da su smjernice ujednačene, odnosno izrađene u koordinaciji svih 14 zemalja.

Predstavnica Njemačkog društva za međunarodnu suradnju (GIZ) Rosmarie Metz je kazala da je ovo izuzetno važan trenutak i označava novu faza u BiH gdje će proizvođači imati veću transparentnost i veću slobodu izbora kada je riječ o označavanju proizvoda sa oznakom "bez GMO".

Njemačka vlada je, navela je Metz, podržala izradu smjernica koje su napravljene na osnovu standarda, a u izradi standarda je učestvovalo 14 zemalja regiona. Naglasila je da je veoma  značajno da BiH preuzima vodeću ulogu jer će biti prva zemlja koja kreće sa implementacijom tih smjernica.

"Njemačka vlada je podržala aktivnosti u sklopu ovog projketa jer na tržištu postoji velika potražnja za proizvodima koji su bez GMO. Trenutno, evropske zemlje su uveliko ovisne o uvozu soje iz zemalja Sjeverne i Južne Amerike i željeli bismo da se ova situacija u narednom periodu promjeni. U Njemačkoj nekoliko godina postoje proizvodi koji su označeni da su bez GMO-a i kao potrošač sam sretna da imam priliku birati. Također mi je izuzetno drago da će potrošači u BiH uskoro biti u sličnoj situaciji, odnosno da će i oni moći napraviti taj izbor", dodala je Metz.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti