Dvije firme ubrale korist: RMU Đurđevik oštećen za oko 1,9 miliona KM

16.06.2017. 09:42 / Izvor: Akta.ba
Dvije firme ubrale korist: RMU Đurđevik oštećen za oko 1,9 miliona KM

Aktuelna uprava Rudnika smatra da je Odluka Ureda za razmatranje žalbi, koju nisu uspjeli osporiti u žalbenom postupku prestroga i šteta previsoka.

Istražitelji SIPA-e su jučer su počeli krimilističku obradu, protiv Adnana Šabića, bivšeg direktora Rudnika mrkog uglja Đurđevik koji je osumnjičen da je kao tadašnji direktor tog rudnika povredom Statuta  i Zakona o javnim nabavkama počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja u vezi sa zloupotrebama prilikom javnih nabavki za Rudnik, odnosno nabavci veće količine goriva tokom 2006. godine.

Postupajući tužilac će ispitati osumnjičenog, te će najvjerovatnije biti stavljen prijedlog za određivanje pritvora, saopćeno je jučer iz Kantonalnog tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

U slučaju Šabić istražni organi sumnjaju da je on tada postigao dogovor sa vlasnikom kompanije Junuzović Kopex, nakon čega je naredio tenderskoj komisiji da izaberu tu kompaniji, iako je njihova ponuda ocijenjena tek kao treće rangirana.

Prvorangirana firma “Shell Elektron” potom je uputila žalbu Uredu za razmatranje žalbi koji je konstatovao da je Rudnik izabrao lošijeg ponuđača. Zbog svjesne greške uprave Rudnika, u skladu sa odredbama tadašnjeg Zakona o javnim nabavkama, naloženo je da se firmi "Shell Electron" isplati 1,2 miliona maraka odštete za izgubljeni posao. Rudnik je, tako, naftu vrijednu 11,5 miliona maraka platio skoro 13 miliona KM.

Zbog ukupne višemilionske štete za koju se sumnja da je nanio Rudniku bivši direktor Adnan Šabić je uhapšen, a izvršen je pretres njegove porodične kuće, automobila i objekata koje je koristio.

Armin Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva TK za Federalnu televiziju je kazao kako je na ovaj način Šabić RMU Đurđevik nanio štetu od oko 1,9 miliona KM, pri čemu je jednom dobavljaču pribavljena imovinska korist od oko 750.000 KM, dok je Rudnik drugoj firmi, kojoj su povrijeđena prava prema Zakonu o javnim nabavkama,  isplatio izgubljenu dobit od 1.150.000 KM.

Aktuelna uprava Rudnika smatra da je Odluka Ureda za razmatranje žalbi, koju nisu uspjeli osporiti u žalbenom postupku prestroga i šteta previsoka.

Samir Hadžić, direktor RMU Đurđevik smatra da je i zakon u ovom slučaju išao određenim ljudima u korist.

"Smatram da ta firma nije zaista pretrpjela toliku odštetu", dodao je Hadžić.

Federalna/Žurnal

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti