Institucije BiH traže povećanje plata, upitni aranžman s MMF-om

19.06.2017. 12:02 / Izvor: SRNA
Institucije BiH traže povećanje plata, upitni aranžman s MMF-om

U Parlament upućen Prijedlog zakon o izmjeni Zakona o platama i naknadama.

Na dnevnom redu predstojeće sjednice Fiskalnog savjeta BiH trebalo bi da se nađe Informacija o mogućem neispunjavanju obaveza iz Proširenog aranžmana sa MMF-om na nivou zajedničkih institucija BiH, s obzirom na to da je u Parlament upućen Prijedlog zakon o izmjeni Zakona o platama i naknadama u kojem se predlaže povećanje koeficijenata policijskim službenicima u institucijama BiH, saznaje Srna. 

U Informaciji, koja je u posjedu Srne, upozorava se da je upućivanje Prijedloga zakon o izmjeni Zakona o platama i naknadama u kojem se predlaže povećanje koeficijenata policijskim službenicima u institucijama BiH u suprotnosti sa preuzetim obavezama iz Pisma namjere. 

U tekstu se podsjeća da je ovaj prijedlog zakona usvojen u Predstavničkom domu, kao i u prvom čitanju u Domu naroda i da se njegovo konačno usvajanje može očekivati u narednih mjesec dana, te upozorava da to može imati za posljedicu kršenje preuzetih obaveza po Pismu namjere.

U informaciji se naglašava da je proširenim aranžmanom sa MMF-om, za koji su vlasti u BiH potpisale Pismo namjere, kao jedna od obaveza predviđena i ograničavanje ukupnog fonda za plate i naknade zaposlenih u zajedničkim institucijama BiH.

Prema Proširenom aranžmanu, BiH se obavezala da će ukupni deficit biti na nivou od oko 0,9 odsto bruto-domaćeg proizvoda, a kako bi se dostigao taj procenat zajedničke institucije BiH su se obavezale da će ograničiti iznos izdvajanja sredstava za plate i naknade u ovoj godini, tako da ukupna izdvajanja za ove namjene neće prelaziti iznos od 655 miliona KM.

S ciljem realizacije preuzete obaveze, Savjet ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva finansija i terzora, 29. juna prošle godine usvojio Politiku Savjeta ministara o ograničavanju javne potrošnje na plate i naknade zaposlenih u zajedničkim institucijama.

"Ukoliko Dom naroda Parlamentarne skupštine usvoji predloženi zakon potrebno dodatna sredstva za njegovo provođenje na godišnjem nivou iznosiće 10 miliona KM, zbog čega institucije BiH neće biti u mogućnosti da ispoštuju preuzetu obavezu kojom se ograničava fond za plate i naknade zaposlenih u zajedničkim institucijama. Takođe, usvajanje takvog zakona moglo bi da utiče na visinu okvira za finansiranje institucija BiH, odnosno njegovog povećanja", upozorava se u ovoj informaciji. 

U dokumentu se ističe i da obaveza ograničavanja fonda za plate i naknade nije preuzeta samo Pismom namjere, već i Reformskom agendom za razdoblje 2015-2018, te podsjeća da kršenje preuzetih obaveza ima šire reprekusije od samog izvršenja obaveza po Pismu namjere. 

U Informaciji se navodi i da su zahtjevi za povećanje koeficijenata profesionalnim vojnim licima već zaprimljeni u Ministarstvu finansija i trezora, te da postoji mogućnost pokretanja procedure izmjene Zakona o platama i naknada u institucijama BiH i u tom dijelu.

U odnosu na cjelokupnu problematiku, MMF je u pismu od 26. maja ove godine već izrazio zabrinutost, a. ukoliko navedene izmjene Zakona o platama i naknadama u zajedničkim institucijama BiH budu usvojene, MMF je i najavio da bi te okolnosti iziskivale ponovne pregovore sa osobljem MMF-a o programskim ciljevima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti