Ustavni sud BiH zabranio naplatu potraživanja od Alumine

12.07.2017. 09:07 / Izvor: Fena
Ustavni sud BiH zabranio naplatu potraživanja od Alumine

Sudska odluka je stupila na snagu odmah, te se postupak u pogledu bilo kakve naplate na pokretnim, nepokretnim stvarima ili novčanim sredstvima.

Ustavni sud BiH je na sjednici 6. jula ove godine donio Odluku o privremenoj mjeri kojom se nalaže Osnovnom sudu u Zvorniku da ne provodi postupak izvršenja koji firma“ „Pavgord“ iz Foče vodi protiv zvorničke „Alumine“.

Sudska odluka je stupila na snagu odmah, te se postupak u pogledu bilo kakve naplate na pokretnim, nepokretnim stvarima ili novčanim sredstvima, protiv „Alumine“ ne može provoditi, saopćeno je danas iz zvorničkog preduzeća.

Ustavni sud BiH je tu odluku donio po apelaciji „Alumine“ kojom se tražilo poništavanje odluka Osnovnog suda u Zvorniku i Okružnog suda u Bijeljini, po osnovu kojih je „Pavgord“, uveden u izvršni postupak umjesto „Ukio banke“, bivših litvanskih vlasnika Fabrike glinice „Birač“, u stečaju, čija je „Alumina“ jedna od firmi.

Iz „Alumine“ navode da su i ranije isticali da je Osnovni sud u Zvorniku u ovom izvršenju donosio teško razumljive odluke, među kojima je i odluka kojom se „Pavgord“ uvodi u izvršenje iako je u ranijem postupku to bilo pravnosnažno zabranjeno.

Advokat kompanije „Alumina“ Vladimir Milošević rekao je danas da nema sumnje da je Ustavni sud BiH uvidio opasnost od nastavka izvršenja koje je vodio „Pavgord“ protiv „Alumine“, te je u tom pogledu, a po prijedlogu zvorničke firme i sam intervenisao i donio privremenu mjeru zabrane.

-Sve dok Ustavni sud BiH ne odluči konačno o apelaciji 'Alumine', kojom se traži poništenje odluka kojima je 'Pavgord' uveden u izvršni postupak, Sud u Zvorniku neće biti u mogućnosti da provodi to izvršenje - kaže advokat Milošević, saopćeno je iz "Alumine".

U menadžmentu “Alumine” ističu da odluka Ustavnog suda BiH ima značajan efekat na poslovanje fabrike, te da kupci i dobavljači, kao i banke mogu biti sigurni u kredibilitet kompanije.

Firma "Pavgord" iz Foče podnijela je ranije zahtjev za nastavak izvršnog postupka protiv "Alumine" iz Zvornika i to prodajom pokretne i nepokretne imovine.

"Pavgord" je ranije otkupio potraživanja Ukio banke od Fabrike glice "Birač" i sada pokušava da ih naplati od njene kćerke firme "Alumine".

Ova firma, u vlasništvu fočanskog biznismena Gordana Pavlovića je, na osnovu sudskog rješenja 12. aprila blokirala račune "Alumine", pokušavajući od nje da naplati 155 miliona KM koje potražuje od "Birča" u stečaju.

Međutim, račun je deblokiran 26. aprila nakon sastanka u Vladi RS na kojem je dogovoreno da povjerioci "Birča" pokušaju da postignu dogovor sa "Pavgordom" u roku od 60 dana.

Potraživanja litvanske Ukio banke u iznosu od 155 miliona KM od "Birča", koja je kupio "Pavgord", nije priznao stečajni upravnik Lazo Đurđević, a "Pavgord" je ranije na osnovu sudskog rješenja pokrenuo izvršni postupak protiv "Alumine".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti