Italijanska kompanija Leonardo nabavlja helikopter za Vladu RS

18.08.2017. 13:55 / Izvor: Glas Srpske
Italijanska kompanija Leonardo nabavlja helikopter za Vladu RS

Servis će imati mogućnost da radi složenije stvari, s dva pilota, a u sklopu tendera je i oprema za gašenje požara.

Na međunarodni tender za nabavku novog helikoptera za Helikopterski servise RS stigla je jedino ponuda italijanske firme "Leonardo" sa kojom će u idućih 15 dana biti potpisan ugovor, saznaje "Glas Srpske".

Vlada RS usvojila je na jučerašnjoj sjednici informaciju o dugoročnom kreditu za kupovinu višenamjenskog helikoptera za potrebe Helikopterskog servisa RS.

"Ministarstvo finansija RS sprovelo je proceduru javne nabavke metodom otvorenog postupka, a najpovoljnija ponuda je od NLB banke Banjaluka. Ministar finansija ovlašćen je da potpiše ugovor o dugoročnom kreditnom zaduženju u iznosu od 9,4 miliona KM", saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade. Rok za otplatu kredita je šest godina, period odgode plaćanja je tri godine, dok je kamatna stopa fiksna do 2,85 odsto.

Kako nezvanično saznajemo, ponuda italijanske firme je kompletna i zadovoljava potrebe Helikopterskog servisa RS, a rok isporuke helikoptera je osam mjeseci od potpisivanja ugovora. Iz ponude se vidi da je riječ o višenamjenskom helikopteru, namijenjenom prije svega za medicinsku evakuaciju. Servis će imati mogućnost da radi složenije stvari, s dva pilota, a u sklopu tendera je i oprema za gašenje požara, zatim za rad sa specijalnim jedinicama policije i dizalica koju sada nemaju.

Prije nego što novi helikopter stigne, piloti i mehaničari moraju proći preobuku, a po ugovoru servis mora imati dva pilota, tri mehaničara i jednog vazduhoplovnog inženjera.

Vlada je juče prihvatila i informacije o održavanju Međunarodnog kongresa slovenskih zemalja u Srpskoj i o pristupanju Agencije za bezbjednost saobraćaja RS u Evropski savjet za bezbjednost saobraćaja. Ministri su odobrili 100.000 KM preduzeću "Rankić kompani" iz Srebrenice za realizaciju zajedničkih projekata Vlade i ove opštine. Donesena je i odluka o raspodjeli sredstava za izgradnju i održavanje 46 spomenika kao i o saradnji radi očuvanja genetičkog resursa lipicanerskog konja na Ergeli "Vučijak".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti