Otvoren rekonstruisani planinarski dom na Palama

20.08.2017. 11:20 / Izvor: SRNA
Otvoren rekonstruisani planinarski dom na Palama

Jugović je naglasio da su uspjeli da spasu jedan objekat od propadanja koji je nekada bio škola i ostavili ga budućim naraštajima na čuvanje i korištenje.

Na Palama je otvoren rekonstruisan planinarski dom "Stajna", u koji je uloženo 30.000 KM. Načelnik opštine Pale Boško Jugović, koji je otvorio dom, rekao je da planinarski dom i okolina pružaju velike mogućnosti kao što je planinarenje, život u prirodi, zatim manifestacija Dani ljekobilja i obuka planinarskog društva.

Jugović je naglasio da su uspjeli da spasu jedan objekat od propadanja koji je nekada bio škola i ostavili ga budućim naraštajima na čuvanje i korištenje.

Predsjednik planinarsko-ekološkog društva "Romanija" Radoje Vojvodić rekao je da je rekonstrukciju doma finansirao Program UN za razvoj /UNDP/, preko projekta "Via Dinarika".

"To je jedan od najprestižnijih projekata koji je 2014. godine proglašen kao svjetski hit, i od njih smo uspjeli da dobijemo 13.600 KM, a od opštine Pale 3.000 KM", istakao je Vojvodić i dodao da su od prijatelja dobili građevinski materijal vrijednosti preko 8.000 KM.

Prema njegovim riječima, planinarski dom u Stajni biće centar okupljanja, jer ima najavljene goste koji će se takmičiti u planinarskom biciklizmu.

Vojvodić je podsjetio da je ovaj dom nekada bio seoska škola, koji je prije rekonstrukcije bio u lošem stanju, ali da je danas pravi "ljepotan".

Objekat je izgrađen 1952. godine. Opremljen je sa 40 kreveta, toaletom i salom za sastanke kapaciteta 60 mjesta, kao i preko 4,5 hiljade kvadrata površine za kampovanje.

"Ljudi se vraćaju planinama, prirodi i zdravom načinu života. Ovo što mi imamo ovdje se ne može naći lako", naglašava Vojvodić.

Planinarsko-ekološko društvo "Romanija" sa Pala osnovano je 1979. godine, a članovi su osvajali vrhove Evrope, Afrike, Južne Amerike i mnoge druge.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti