Šušnjar: EKOBIS ove godine okupio 30 posto više izlagača

19.09.2017. 08:58 / Izvor: Akta.ba

Tokom 15 godina postojanja EKOBIS je postao prepoznatljiva sajamska manifestacija sa eko predznakom.

U Bihaću je u subotu završen 15. Međunarodni sajam ekologije EKOBIS 2017., koji je ove godine, kako kažu organizatori, okupio preko 250 izlagača iz zemlje ali i regije.

Nihad Šušnjar, generalni sekretar Privredne komore USK-a za Akta.ba je dao kratki osvrt na EKOBIS 2017 i planove za 2018.

"Još uvijek se svi dojmovi nisu slegli i trebat će određeno vrijeme da sumiramo sve utiske i na kraju dobijemo pravu sliku. Očigledno je da naš sajam bilježi porast svih parametara, kvalitativno i kvantitativno. Ove godine se na 130 štandova predstavilo 250 izlagača što je za 30 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Svakako da nam je to dobar pokazatelj da ono što radimo, radimo dobro ali da uvijek ima mjesta za ići dalje", govori Šušnjar.

Tokom 15 godina postojanja EKOBIS je postao prepoznatljiva sajamska manifestacija sa eko predznakom koja njeguje kvalitet proizvoda a sve u službi zaštite žvotne sredine. Mnogi od izlagača su redovni sajamski gosti i godinama septembar rezervišu upravo za dolazak u grad na Uni.

Šušnjar kaže da je ovogodišnji jubilarni EKOBIS tematizirao vodu iz razloga što je ona izvor života, pokreće nas a mi ju moramo znati štititi.

"Na ovom sajmu su po prvi put zajedno predstavili i proizvođači flaširane vode iz naše zemlje. Organizirane su i stručne konferencije, okrugli stolovi i paneli upravo na ovu temu, kako bi se podigla svijest i promijenile negativne statistke kada je u pitanju proizvodnja i prodaja domaće vode ali i proizvoda općenito. Mislim da smo postigli svoj cilj jer smo barem kroz dane sajma podsjetili na značaj ovog izvora", rekao je Šušnjar.

Sajam se održao na 3.000 m2 zatvorenog prostora i 8.000 m2 otvorenog prostora.

Generalni pokrovitelj manifestacije bilo je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vlada USK, te Agencija za vodno područje rijeke Save, a podršku Sajmu pružili su i  Grad Bihać, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinskakomora BiH i Privredna/Gospodarska komora FBiH.

Kako Šušnjar najavljuje, sajam će po tradiciji i naredne godine tematizirati neku od aktualnih tema iz oblasti ekologije, koja će u saradnji s njihovim partnerima, biti definirana u narednom periodu.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti