Bosnia goes digital: Digitalnom transformacijm do bržeg razvoja privrede

28.09.2017. 12:57 / Izvor: Akta.ba

Cilj ove konferencije bio je istaknuti veliki potencijal koji digitalna transformacija ima za razvoj privrede, ali i čitavog društva.  

QSS jedna od vodećih IT kompanija za programska i rješenja u cloudu, organizirala je danas u Mixer house Sarajevo konferenciju o digitalnoj transformaciji pod nazivom "Bosnia goes digital."

Konferencija koja je regionalnog tipa okupila je 300-tinjak predstavnika iz poslovne, akademske i političke zajednice.

Cilj ove konferencije bio je istaknuti veliki potencijal koji digitalna transformacija ima za razvoj privrede, ali i čitavog društva.  

Svi učesnici složili su se u jednom, da digitalna transformacija otvara nove poslovne modele i prilike te stvara novu dodatnu vrijednost, kako za biznise tako i za građane i da ju treba znati pravilno iskoristit.

O potencijalu digitalne transformacije i načinima kako ubrzati proces digitalizacije privrede u BiH na konferenciji su govorili domaći i svjetski predstavnici digitalne transformacije i to iz globalnih kompanija kao što je Uber, PricewaterhouseCoopers, SAP ali i predstavnici domaćih kompanija Lutrije BiH OLX-a.

Digitalna transformacija nezaustavljiv je proces podržan novim digitalnim tehnologijama koji zahtjeva prilagodbu modela, ali i način razmišljanja kompanija u cijelome svijetu.

Isan Selimović, direktor kompanije QSS, kazao je da je digitalizacija dugiročan proces koji podrazumjeva ne samo odgovarajuću primjenu tehnologije nego i stvarnu poslovnu transformaciju jedne organizacije.

"Digitalizacija je prestala biti stvar IT odjela i postala ključan strateški proces na najvećoj razini. Mi u BIH ne zaostajemo sa inovacijama u ponudi digitalnih usluga, ali za konkurentnost naše privrede postaje ključno ubrzanje digitalne transformacije kako koorporativnog sektora tako i javnog", kazao je Selimović

Dodao je da digitalna transformacija jednoj kompaniji može donijeti samo dobro i pozitivno. Sa ekonomske strane tu su novi prihodi, beneficije, veće zarade kroz digitalne kanale. Optimiziraju unutrašnje procese i na taj način se učini konkurentnijim na tržištu. Kaže da nije riječ o tehnološkom trendu, već o procesu kojim se transformiše cijela ekonomija. te da kompanije u BIH još uvijek nisu dovoljno spremne za digitalnu transformaciju, ali da one osjećaju tu potrebu što je dobar pokazatelj.

"Imamo mnogo uspješnih primjera naših kompanija koje su uspjele ući u digitalnu transforamciju ili su u aktivnom procesu, i vide prve benefite od toga. Na današnjoj konferenciji domaće, ali i strane kompanije, prenijele su svoja iskustva o tom procesu. I jasno je da su ima značajno učvrstile poziciju na tržištima na kojima djeluju", kazao je Selimović.

DIGITALIZACIJOM DO EKONOMSKOG RASTA

BiH ima izrazito jak i kvalitetan potencijal za razvoj digitalnih tehnologija i usluga.

Nedim Hamzić, menadžer odjela za odnose s javnošću i standardizaciju u Lutriji BiH, kazao je da Lutrija BiH kao domaća kompanija, koja je ušla u digitalni svijet, ušla smišljeno jer je htjela zadržati poziciju koju je do tada imala na polju igara na sreću.

"Na početku jeste postojao strah zaposlenika zbog mogućeg gubitka posla, zbog korištenja novih tehnologija, ali vrlo brzo se pokazalo da smo s novim tehnologijam samo proširili našu bazu korisnika, stvorili bolje uslove poslovanja, ali i ekonomskog rasta, jer su uštede bile znatno veće", kazao je Hamzić.

Hamzić je kazao je da je Lutrija BiH upravo novim kanalima uplate i kupovine njihovih proizvoda putem online alata, otvorila tržište igračima koji žele komfor, koji žele proizvode kupovati sa godišnjih odmora i tome slično.

"Sama transformacija donijela nam je dosta pozitivnog, tako smo morali dosta da proširimo kadrovske pozicije, da uvedemo nove odjele koji će se baviti baš digitalnom transformacijom, formirali smo i call centar čime smo značajno unaprijedili naše poslovanje", kazao je Hamzić.

VEĆI RAD NA INOVACIJAMA

Na konferenciji je učestvovao i Davor Tremac, direktor kompanije Uber za jugoistočnu Evropu. U svom javljanju putem Skypa govorio je o poslovanju Ubera. Kazao je da preko 120.000 ljudi koristi Uber u Hrvatskoj, a u pitanju je aplikaciji tehničke kompanije.

"Zahvaljujući digitalnoj transformaciji stvoren je Uber. Ona je ta koja nas je učinila konkurentnim na tržištu. Zahvaljujući brzoj i jednostavnoj usluzi imamo sve više korisnika ali i onih koji su se putem Ubera zaposlili i grade svoje biznise. Tek smo zagrebali površinu što se tiče našeg posla u Hrvatskoj i jako smo zadovoljni. Ono što očekujemo u narednom periodu jeste još značajniji rast a time i vjerovatno širenje na druga tržišta pa i BIH", rekao je Tremac.

Mislav Slade-Šilović, viši menadžer konsultantske kuće PricewaterhouseCoopers, kazao je da digitalna transformacija u našoj regiji dosta zaostaje za svijetom, te da od strane potražnje imamo dobar trend. 

"Svi koriste FB, kupuju online, to znači da se trendovi sve više mijenjaju. Inovativni modeli su ono na čemu moramo raditi jer je to budućnost naše regije. Kompanije koje tek žele ući u ovaj proces moraju definirati ključne stvari i biti spremne da put neće biti lak ali da treba ustrajati", kazao je Slade-Šilović.

Sonja Popović, direktorica kompanije SAP, na panel diskusiji kazala je da kompanije trebaju više da rade na inovacijama jer one su zapravo prva stanica za ulazak u uspješan proces digitalizacije.

QSS PROJEKTI

QSS je podržao, između ostalog, provođenje parlamentarnih izbora u BiH 2010. godine, projekat fiksalizacije u Federaciji BiH, projekat eGovernment za Vijeće Ministara BiH te zadnji popis stanovništva u BiH. Projekat elektronskog školskog dnevnika koji je QSS implementirao u sklopu pilot projekta u Kantonu Sarajevo primjer je kako digitalna transformacija može imati široku primjenu u svakodnevnom životu.

Zahvaljujući izgrađenim vlastitim stručnjacima i kapacitetima u cloud tehnologiji, te mreži renomiranih partnera, QSS se pozicionirao kao lider u projektima digitalne transformacije u BiH.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti