U Konjicu otvoren 8. međunarodni festival hrane 'Konjic Food Fest'

05.10.2017. 09:11 / Izvor: Fena
U Konjicu otvoren 8. međunarodni festival hrane 'Konjic Food Fest'

Festival koji će trajati do 5. oktobra

Osmi međunarodni festival hrane "Konjic Food Fest", svečano je otvoren u srijedu na prostoru sportsko-poslovnog centra "Partizanovo" u Konjicu.

Festival koji će trajati do 5. oktobra, realizira se u organizacjiji općine Konjic, Saveza poljoprivrednih udruženja te općine, Srednje poljoprivredne i ugostiteljsko-turističke škole Konjic, Agencije za ekonomski razvoj "Prvi korak" Konjic, te firmi To-Fi i Gastroid Centar Sarajevo, koje su, ujedno, nosioci takmičarskog dijela festivala.

Svečanosti otvaranja, uz oko stotinu izlagača iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine, kao i iz susjednih zemalja, prisustvovali su i ministri iz Vlade HNK, kao i predstavnici lokalne vlasti te općine, predstavnici nevladinih organizacija, te predstavnici iz kulturnog i vjerskog života te općine.

Čin otvaranja upriličio je Emir Bubalo, načelnik općine koji je u svom obraćanju izrazio veliko zadovoljstvo što se, zahvaljujući ponajviše njihovim prijateljima iz Norveške, po osmi put održava i međunarodni festival hrane "Konjic Food Fest".

"Vidimo da svake godine imamo sve veći broj izlagača i gostiju. Obzirom da je sve veća potreba za ekološki čistom hranom, ovaj festival hrane je uspio, a naša općina ima sve više gostiju. Imamo mogućnost i već je u opticaju da se grade neki hoteli i smještajni kapaciteti, tako da će ovaj festival sigurno konstantno rasti, i nadam se da ćemo biti prepoznatljivi u čitavoj Bosni i Hercegovini", kazao je Bubalo uz izražavanje zahvalnosti svima onima koji prate taj festival i aktivno rade kako bi on svake godine bio sve uspješniji.

U okviru takmičarskog dijela festivala, koji ima revijalni karakter, pored ekipa iz BiH, učestvuju i kuharske ekipe iz susjednih zemalja Srbije, Crne Gore i Makedonije, a uz osnovnu namirnicu ribu, ekipe i pojedinci će u dva dana održavanja festivala, pripremati puru kao prilog i halvu kao poslasticu.

Uz kuhare i njihove kuharske vještine koji su light motiv festivala, svoje proizvode prezentira i oko stotinu proizvođači povrća, voća, sira i mesa.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti