Saradnja privrede i obrazovanja prilika za smanjenje nezaposlenosti

18.10.2017. 08:23 / Izvor: Fena
Saradnja privrede i obrazovanja prilika za smanjenje nezaposlenosti

Cilj projekta je unapređenje kapaciteta u oblasti stručnog obrazovanja kroz formiranje regionalnih, nacionalnih i transnacionalnih partnerstava.

Dualni sistem obrazovanja postao je brend i njegovo poznavanje od ključne je važnosti naročito u zemljama koje provode reformu obrazovnog sistema, a radi se o uskoj saradnji privrede i obrazovanja, koja otvara mogućnost za smanjenje nezaposlenosti - istaknuto je danas u Privrednoj komori Kantona Sarajevo (PKKS) .

PKKS je zajedno sa Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih KS-a, koje je ujedno i partner na projektu, organizirala dvodnevnu studijsku posjetu u okviru projekta ” Learning by Doing”, a koji finansira Evropska unija kroz Dunavski transnacionalni program.

Cilj projekta je unapređenje kapaciteta u oblasti stručnog obrazovanja kroz formiranje regionalnih, nacionalnih i transnacionalnih partnerstava kako bi se olakšala tranzicija ka dualnom sistemu obrazovanja u zemljama Dunavskog regiona.

Pored BiH, učesnici projekta iz Slovačke, Srbije, Češke, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Ukrajine u studijskoj posjeti će sa lokalnim partnerima razmijeniti znanja, iskustva, ali i identifikovati izazove sa kojima se susreću lokalni partneri.

Predsjednik PKKS Muamer Mahmutović je kazao da su previđene posjete srednjim stručnim školama energetike, poljoprivrede, kao i Srednjoj tehničkoj školi grafičkih tehnologija, a obići će i firme u kojima se obavlja praktični dio obuke.

Predstavnik GIZ-a Mirza Jusufović govorio je o dualnom obrazovanju i njegovim mogućnostima u obrazovnom sistemu u BiH.  

"Pojam dualnog obrazovanja asocira na razvijene zemlje gdje je nastao. Usvajanje dualnog sistema sličnog austrijskom, njemačkom ili švicarskom sistemu srednjeg stručnog obrazovanja zavisi od niza uslova i zemlje koje provode reformu obrazovnog sistema trebaju poznavati njegove osnove i principe", kazao je Jusufović, dodajući da ovaj sistem treba da omogući efikasnije obrazovanje i zapošljavanje mladih.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti