Kompanija Blicnet uvela poslovni softver SAP ERP

26.10.2017. 13:40 / Izvor: Akta.ba
Kompanija Blicnet uvela poslovni softver SAP ERP

Telekom kompanija Blicnet u ovoj godini posebnu je pažnju posvetila širenju mreže i dostupnosti usluga na novim područjima.

Telekom kompanija Blicnet u ovoj godini posebnu je pažnju posvetila širenju mreže i dostupnosti usluga na novim područjima. U 2017. godini usluge su dostupne u još većem broju gradova, a radi širenja i praćenja napretka u poslovanju još 2016. otpočeli su sa uvođenjem poslovnog softvera SAP ERP (Systems Applications and Products Enterprise Resource Planning).  

SAP ERP je jedan od najpoznatijih informacionih programa u svijetu jer kompanijama omogućava praćenje produktivnosti i ekonomičnosti u realnom vremenu.

"Zbog stalnog rasta kvaliteta naših usluga i našeg tržišnog udjela, odlučili smo da postojeći softver zamijenimo softverom koji će biti fleksibilan i u mogućnosti da prati brze promjene u našim kompleksnim poslovnim procesima i našem poslovanju. Važno nam je da u pravo vrijeme dobijamo relevantne podatke sa kojima možemo odlučivati  o našoj budućoj strategiji", rekao je gospodin Simon Furlan, direktor kompanije Blicnet.

Velike svjetske kompanije poput IBM-a ili Vodafone-a koriste SAP. Na regionalnom tržištu primjer dobre prakse prilikom uvođenja SAP rješenja jeste kompanija Telekom Slovenije koja je inače i vlasnik Blicneta. 

"Naša matična kuća već dugo vremena koristi SAP. Nakon odličnog iskustva i ostale povezane firme integrisale su ovo rješenje. To je bio i dodatni razlog da  i mi uvedemo SAP i tako ostvarimo koordinaciju naših procesa sa procesima u okviru Telekom Slovenija grupe", naveo je Furlan.

Integracija novog poslovnog softvera nije bio lak zadatak. Prije uvođenja novog rješenja bilo je potrebno identifikovati sve poslovne procese u kompaniji, iskoristiti priliku i unaprijediti procese, te izvršiti prenos baza podataka i potom ih povezati sa novim jedinstvenim sistemom koji pojednostavljuje upravljanje procesima.

Ljubica Đurašinović, finansijski direktor u Blicnetu i vođa projekta za  implementaciju SAP-a, kazala je da su u Blicnetu sada integrisani različiti softverski moduli: "Uveli smo modul za evidentiranje nabavke i magacinskog poslovanja, kao i module u kojima se evidentiraju korisnički ugovori i povezuju podaci o prodaji naših usluga. Takođe smo integrisali modul za vođenje poslovnih knjiga društva, modul koji upravlja ljudskim resursima, kao i module za potrebe izvještavanja i analize profitabilnosti poslovanja", navela je Đurašinović. 

Ističe da je cijeli projekat realizovan profesionalno zahvaljujući projektnim timovima koji su svakodnevno pratili integraciju novog sistema i obučavali zaposlene.  

Upotreba novog softvera i poboljšavanje internih organizacionih procesa povećava pozitivno iskustvo u korištenju Blicnet usluga. Naime, sada je za korisnike značajno skraćeno vrijeme za dobijanje detaljnijih informacija, novi procesi omogućavaju bržu reakciju prema potrebama korisnika, brži uvid o kretanju opreme na terenu, bržu nabavku opreme i uređaja, i generalno još bolje funkcionisanje usluga i sistema u cjelini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti