U Zvorniku moguće otvaranje inovativnog startup centra

27.10.2017. 09:58 / Izvor: SRNA
U Zvorniku moguće otvaranje inovativnog startup centra

Inovativni startap centar u Zvorniku bio namijenjen mladima koji počinju svoj biznis

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović i ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić dogovorili su se da tokom sljedeće godine pred vladama nominuju realizaciju pilot projekta otvaranja inovativnog startup centra u Zvorniku, koji bi objedinio Univerzitet Istočno Sarajevo, Tehnološki fakultet Zvornik i Grad Zvornik.

Popović je, nakon sastanka u Beogradu, rekao novinarima da su razgovarali o potencijalima saradnje u inovacijama i novim tehnologijama između Republike Srpske i Srbije, imajući, prije svega, u vidu specijalne veze i ogroman potencijal za saradnju.

On je dodao da bi inovativni startup centar u Zvorniku bio namijenjen mladima koji počinju svoj biznis, koji treba da pokažu svoje inovacije, da pokažu preduzetništvo koje je osnova za njihov budući razvoj, dodavši da bi u regionu Zvornika taj centar mogle da koriste i opštine sa obje strane Drine.

"Srbija bi u okviru svojih specijalnih veza mogla velikim delom da finansira ovaj projekat, ali što je najvažnije, svo znanje koje imamo u našem tehnološkom parku u Beogradu, u startup centru u Nišu i u budućim centrima u Nišu i Novom Sadu iskoristićemo da pomognemo našoj braći u Republici Srpskoj", naglasio je Popović.

On je istakao da projekat koji će, takođe, biti kandidovan pred dvije vlade, a koji bi bio od velikog značaja za cijelu Republiku Srpsku i privredu, za povezivanje nauke i industrije, s jedne strane, i inovacionog segmenta, s druge strane, je prijedlog da se u Srpskoj po uzoru na Srbiju osnuje fond za inovacionu delatnost.

"Jedna izvrsna institucija koja dugo postoji u Srbiji i koja pomaže mladima i onima koji su već zreli, koji se bave inovacijama i novim tehnologijama, da uz pomoć države pokrenu preduzetničke poduhvate i dobiju finansiranje za ono što je najpotrebnije za početak", dodao je Popović.

On je naveo da su se dogovorili da će Srbija dati svu stručnu podršku da bi fond Republike Srpske moguće već sljedeće godine zaživio u Srpskoj, te da je siguran da će i materijalna pomoć iz Srbije da dođe.

Popović je dodao da su na današnjem sastanku razgovarali i o prekograničnoj saradnji, te da su se dogovrili da zajedno konkurišu za EU fondove koji podržavaju inovacije i nove tehnologije.

"Svi projekti o kojima smo razgovarali imali su za osnovu što bližu saradnju između Srbije i Srpske, pogotovu mladih pokolenja i onih koji se bave inovacijama i inženjerstvom, imajući, pre svega, uvek u vidu nova zapošljavanja i nova radna mesta", istakao je Popović.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić je naveo da u Republici Srpskoj već duži niz godina postoji takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju, što je način za iniciranje inovativnost koja je izuzetno važna.

"Jačanje prekogranične saradnje je način i da dođemo do prijeko potrebnih sredstava kojima bi trebalo da se reguliše mnogo ovih projekata. Mi smo u strategiji naučnog i tehnološkog razvoja predvidjeli fond za inovacionu djelatnost i našli smo mnogo razumijevanja kod Popovića da dobijemo potrebnu pomoć da taj fond što pre ugleda svetlost dana", kaže Komić. 

On je istakao da postoji i saradnja koju, takođe, treba intenzivirati i to između fonda "Dr Milan Jelić" i Fonda Dositeja.

"S obzirom na činjenicu da veliki broj naših studenata studira u Srbiji, to bi obezbijedilo da veze između Srbije i Srpske budu još jače i bolje i da mladi ljudi ostanu ovde i daju svoj puni doprinos razvoju i Republike Srpske i Srbije", rekao je Komić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti