Rafinerija Brod snabdijevat će se gasom iz Hrvatske

01.11.2017. 08:51 / Izvor: Akta.ba
Rafinerija Brod snabdijevat će se gasom iz Hrvatske

Ovaj privredni subjekat hranio je porodice s obje strane rijeke Save i zato sam sigurna da će ovaj projekat biti podržan s obje strane rijeke.

U Brodu je jučer potpisan Protokol o saradnji na realizaciji projekta "Snabdijevanje prirodnim gasom krajnjeg kupca - Rafinerija nafte Brod", kojim će ta rafinerija biti povezana na hrvatski gasovod i obezbijediti redovno snabdijevanje ovim energentom i zaštitu životne sredine.

Protokol su potpisali ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i ministar zaštite životne sredine i energetike Hrvatske Tomislav Ćorić.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je prisustvovala potpisivanju Protokola, istakla je da se realizacijom ovog projekta zajednički promoviše prekogranična saradnja.

"Naravno da ovaj protokol ima jaku ekonomsku i privrednu dimenziju, ali ima posebnu izraženu ekološku dimenziju", rekla je novinarima Cvijanovićeva i dodala da se na ovaj način rješava dugotrajan problem zagađivanja.

Prema njenim riječima, Rafinerija nafte kao privredni subjekat duboko je pozicioniran u životima Brođana.

"Ovaj privredni subjekat hranio je porodice s obje strane rijeke Save i zato sam sigurna da će ovaj projekat biti podržan s obje strane rijeke", naglasila je predsjednik Vlade Republike Srpske.

Cvijanovićeva je navela da je Republika Srpska nadležna za energetiku i infrastrukturu i može potpisivati određene sporazume.

"Ovdje se ne govori o klasičnom međudržavnom projektu. Mi ovdje govorimo o ograničenom projektu na osnovu kojeg unaprijed poznati korisnik treba da koristi gas iz druge države", istakla je Cvijanovićeva, naglašavajući da ovaj projekat nije usmjeren ni protiv koga.

Ministar Đokić rekao je da se potpisivanjem ovog protokola obezbjeđuje stvaranje pretpostavki za kvalitetniji rad Rafinerije nafte Brod.

"Imajući u vidu i evropsku direktivu, tj. obaveze koje proističu iz Sporazuma o energetskoj zajednici, kako bi uklonili emisiju štetnih gasova, Rafinerija nafte će se povezati na hrvatski gasovod i obezbijediti uredno snabdijevanje gasom", rekao je Đokić.

On je istakao da će se na taj način stvoriti adekvatni uslovi kako bi se zaštitila životna sredina.

"Za Republiku Srpsku je značajno da se projekat realizuje uz jaku podršku Vlade Hrvatske. Ovim protokolom je regulisano pitanje snabdijevanja prirodnim gasom Rafinerije nafte Brod", naveo je Đokić.

On je istakao da će nosilac ovog projekta sa hrvatske strane biti firma "Kroduks", a sa srpske strane Rafinerija nafte kao kupac.

"Ova investicija, prema procjenama, iznosi oko 3.000.000 evra, a završetak projekta očekuje se za otprilike godinu dana", naglasio je Đokić.

On je objasnio da će gasifikacija biti sprovedena kroz postojeći produktovod koji je ranije korišten za eksport nafte prema Hrvatskoj iz mjesta Slobodnica.

Ministar Ćorić rekao je da je danas otvorena mogućnost da se riješi pitanje kvaliteta vazduha na području Slavonskog Brod, tj. Slavonsko-brodske županije.

"Potpisivanjem Protokola, vlade Srpske i Hrvatske otvorile su prostor saradnje privatno-pravnim licima o pitanju gasifikacije Rafinerije nafte Brod", rekao je Ćorić.

On je izrazio nadu da će do gasifikacije Rafinerije doći što prije.

"Gasifikacijom ćemo imati situaciju da vaša rafinerija značajno napreduje u smislu modernizacije, dok će Hrvatska riješiti problem s kojim se mučila decenijama", naglasio je Ćorić.

On je dodao da je pitanje snabdijevanja gasom Rafinerije isključivo pitanje potrebe Rafinerije nafte Brod.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, koja je, takođe, prisustvovala potpisivanju Protokola, rekla je da vrlo dobro zna koliko je kao resori ministar izdala građevinskih i upotrebnih dozvola za modernizaciju Rafinerije nafte.

"Menadžment Rafinerije uložio je u modernizaciju ovog postrojenja više od 250 miliona evra", napomenula je Golićeva, istakavši da će zamjenom ekološki prihvatljivijom energetikom biti riješeno pitanje zagađenja na području ovih opština.

Ona je napomenula da zagađivač nije samo Rafinerija nafte, nego i individualna ložišta kojih ima s obje strane, automobili, kao i ostali privredni subjekti.

"Sve što je bilo negativno pripisivalo se Rafineriji, međutim kada budemo vršili mjerenja i u Slavonskom Brodu i Brodu emisije će i dalje biti, ali ne iz Rafinerije", naglasila je Golićeva.

Ona je podsjetila da je Rafinerija nafte ekološku dozvolu obnovila prošle godine.

"Ekološka dozvola traje pet godina, ali nakon gasifikacije jedini problem biće rješavanje gudronskih jama koje datiraju iz 60-ih godina prošlog vijeka", nagasila je Golićeva, ističući da, nakon gasifikacije, Rafinerija u Brodu neće više biti zagađivač. 

Nakon potpisivanja Protokola, Cvijanovićeva i ministri posjetili su mjesto produktovoda. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti