U Veleposlanstvu BiH u Londonu održan okrugli stol "Investirati u BiH"

03.11.2017. 08:09 / Izvor: Akta.ba
U Veleposlanstvu BiH u Londonu održan okrugli stol 'Investirati u BiH'

Na okruglom stolu sudjelovao je veliki broj eminentnih predstavnika kompanija iz Ujedinjenog Kraljevstva, kao i predstavnici diplomatsko-konzularne mreže akreditiranih u Londonu.

U organizaciji Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Londonu i Ministarstva vanjskih i Komonvelt poslova Ujedinjenog Kraljevstva, 2. studenog 2017. godine u Veleposlanstvu BiH u Londonu je održan okrugli stol pod nazivom "Investirati u BiH". Na okruglom stolu sudjelovao je veliki broj eminentnih predstavnika kompanija iz Ujedinjenog Kraljevstva, kao i predstavnici diplomatsko-konzularne mreže akreditiranih u Londonu.

Veleposlanik Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu Branko Nešković pozdravnim govorom otvorio je skup, te istaknuo sve prednosti ulaganja u BiH od geografskih do tradicijskih. Veleposlanik Nešković je naglasio da je BiH oduvijek bila spona istoka i zapada, koju u novim okolnostima može iskoristiti u privlačenju stranih investicija i sa jedne i sa druge strane.

Veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Edward Fergusson naglasio je da za svoje tri godine boravka u BiH ima razlog za optimizam jer je veliki broj UK kompanija koji se interesiraju za oblik ulaganja u BiH. Dodao je da će taj broj biti veći kada se završe započeti reformski procesi u Bosni i Hercegovini, kao i da će još bolji rezultati biti prezentirani na Forumu o Zapadnom Balkanu u Londonu sljedeće godine.

U radnom dijelu okruglog stola svoja izlaganja imali su ravnatelj Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH Gordan Milinić, savjetnica u Uredu ministra vanjskih poslova BiH Biljana Jošić-Bajić, šefica Odsjeka ekonomske diplomacije u MVP Tanja Milašinović-Martinović. Oni su predstavili su gospodarske sektore za koje vlada najveći interes kod stranih investitora, prednosti ulaganja u BiH kao i nove projekte za koje se mogu javiti potencijalni ulagači. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti