Počeo dvodnevni Regionalni forum za tržište, investicije i statistiku

06.11.2017. 13:24 / Izvor: Akta.ba
Počeo dvodnevni Regionalni forum za tržište, investicije i statistiku

Forum će donijeti smjernice i određene inicijative koje će poboljšati stanje u ovoj oblasti.

Danas je u Sarajevu počeo dvodnevni Regionalni forum za tržište, investicije i statistiku koji će nastojati donijeti smjernice i određene inicijative koje će poboljšati stanje u ovoj oblasti.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, naveo je da će konferencija nastojati dati odgovore kako regionalna suradnja može pomoći privlačenju investicija, unapređenja statistike kao i razvoju tržišta u zemljama regije.

Nadam se da će zaključci koji se donesu na Forumu realizirati vlade regije te da će oni pomoći kreiranju boljeg poslovnog razvoja zemljama regije.

Također navodi da je bitna uspostava jedinstvenog ekonomskog prostora i donošenje harmonizirane zakonske regulative unutar BiH te da je tendencija uspostavljanje jače regionalne suradnje.

''Mislim da idemo u dobrom pravcu u uspostavljanju regionalne suradnje, ali naravno da na tom putu imamo i određenih problema. Ipak sve e vlade su opredjeljenje u pravcu uspostavljanja regionalne suradnje'', naveo je on.

Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH, ističe da će konferencija postaviti neka važna pitanja iz oblasti statistike i regionalne suradnje.

Nada se da će na današnjem Forumu biti donesene određene smjernice koje će pomoći  kreiranju određenih politika,a  predstavnicima kompanija da uspostave međusobnu suradnju te da iznosu svoja očekivanja od statistike i od institucija.

Miladin  Kovačević, predstavnik Republičkog zavoda za statistiku Srbije, naveo je da je ideja za ovaj Forum nastala prije dvije godine i da je to na tragu Berlinskog procesa.

''Cilj je izgradnja jedne platforme koja će na jednom mjestu pružiti statističke informacije investitorima u čitavoj regiji i biti će svojevrsni servis istima kao i nevladinom sektoru, bankama i sl. Ovo je sve bitno, navodi, u procesu europskih informacija'', naveo je Kovačević.

Ističe da u regiji postoji nedostatak najvažnijih ekonomskih podataka u realnom vremenu te da je jedno od rješenja uspostavljanje mehanizma ranog upozoravanja tj. podrška sustavu za podršku odlučivanju.

Senad Tafro, predsjednik upravnog odbora Saveza udruženja  ''Horizont 2024'', navodi da je cilj na jednom mjestu okupiti nevladin, poslovni i vladin sektor koji će imati priliku da uspostave suradnju. Navodi da je EU smatra regionalnu suradnju ključnim faktorom stabilnosti te da regionalna suradnja daje priliku za bolju suradnju i nastup prema investitorima te da je to jedan od načina za prevazilaženje postojećih problema koji postoje među državama.

Marko Krištof, direktor Državnog zavoda za statistiku Hrvatske, navodi da bez kvalitentih statističkih informacija  nema povjeranja investitora te kvalitetnih institucija, a bez njih nema kvalitetnih politika.

Ističe da je statistika jedno od najkompliciranih poglavlja u pregovorima sa EU te da je ona veoma bitna u određivanju svih politika tako da se provlači kroz sva poglavlja pregovora sa EU.

Gordana Radojević, direktorica Zavoda za statistiku Crne Gore, navodi da je EU vidi Crnu Goru kao  lidera u regiji u europskim integracijama. Na tom putu je veoma bitna regionalna suradnja i usklađivanje statističkih podataka, smatra on.

Ističe da će na ovoj konferenciji biti ponuđen prvi regionalni proizvod koji će dovesti do harmonizacije statističkih podataka u regiji , a koji se zasniva na zajedničkoj informatičkoj platformi koja će ponuditi investitorima i biznisu relevantne statističke podatke.

Emir Kremić, direktor Federalnog zavoda za statistiku, iskazao je nadu da će zajedničkim razgovorima doći do poboljšanja stanja u ovom oblasti.

Ahmet Egrlić, predsjednik VTK, kazao je da su dobri statistički podaci jedan od temeljnih alata za kreiranje svih vladinih politika te veoma bitni za donošenje poslovnih odluka za relani sektor.

D. K.

Foto: FENA

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti