Bihaćka mljekara proširuje asortiman: Uskoro novi Meggle maslac

06.11.2017. 14:24 / Izvor: Akta.ba
Bihaćka mljekara proširuje asortiman: Uskoro novi Meggle maslac

Za prvih devet mjeseci ove godine bihaćka Mljekara Meggle od svojih kooperanata je otkupila 2.150.000 litara mlijeka.

Da nije sve crno u našoj zemlji pokazuje naredna priča. Dok proizvodnja mlijeka u EU opada, u BiH je u porastu, što je ohrabrujuće, ali i poziv vlastima da se ovaj vid proizvodnje dodatno stimuliše. Kupcima u našoj zemlji, ali i šire, uskoro će biti ponuđeni novi proizvodi firmi iz USK, piše rtvusk.

Radi se o maslacu koje će na tržište izbaciti bihaćka mljekara Meggle i novom pakovanju mlijeka sanske mljekare Čapljanka.

Zbog niske otkupne cijene, proizvodnja mlijeka u zemljama Evropske unije je u blagom padu. S druge strane, iako rade u teškim uslovima, farmeri u BiH proizveli su ove godine mlijeka više nego prošle.

"Za prvih devet mjeseci ove godine bihaćka Mljekara Meggle od svojih kooperanata je otkupila 2.150.000 litara mlijeka, što je za 6, 5 % više nego prošle, što je ohrabrujuće, ako se uzmu u obzir negativna kretanja koja prate ovaj vid proizvodnje u EU", rekao je Kemal Hrnjić, direktor Mljekare Meggle.

Kontinuiran pad proizvodnje mlijeka kod najvećih proizvođača u EU, dovela je do drastičnog porasta cijena maslaca na našem, ali na drugim tržištima. U bihaćkoj Mljekari Meggle uskoro će staviti u pogon prvu liniju ovog proizvoda, što je veliki uspjeh, s obzirom da u BiH gotovo nemamo proizvodnju maslaca.

Ulaganja u proizvodnju prisutna su i u sanskoj mljekari Čapljanka. Kupcima će uskoro biti ponuđeno novo pakovanje mlijeka, kazao nam je direktor Mljekare Muhamed Kamerić.

Novi projekti šansa su i za nova zapošljavanja. Bude li nam poljoprivreda strateška grana u pravom smislu riječi, a ne samo deklarativno, na biroima rada imali bi puno manje građana, a ovakvih priča bilo bi puno više.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti