Na pomolu novi poslovi sa Nijemcima

14.11.2017. 12:55 / Izvor: Glas Srpske
Na pomolu novi poslovi sa Nijemcima

Deset preduzeća iz BiH na korak je do sklapanja poslova sa kompanijama iz Njemačke.

Deset preduzeća iz BiH na korak je do sklapanja poslova sa kompanijama iz Njemačke, a prve pomake ka uspostavljanju saradnje ostvarili su na sastanku u Pragu.

Kompanije iz Njemačke pokrenule su inicijativu za pronalaženje dobavljača u zemljama centralne i istočne Evrope, a na nedavnom sastanku u Pragu učestvovala su i preduzeća iz BiH.

- Za sastanak u Pragu kvalifikovalo se 10 kompanija iz BiH, a riječ je o preduzećima koja se bave obradom i preradom metala kao i dobavljačima iz automobilske industrije. Ovo su istovremeno i oblasti u kojima firme u BiH raspolažu komparativnim prednostima u tržišnoj utakmici. Važno je napomenuti da su selekciju preduzeća vršile njemačke kompanije na osnovu kvalitativnih kriterijuma. Primjećujemo da se kompanije iz BiH dobro razvijaju, bez obzira na to iz koje regije dolaze, i pored teških okvirnih uslova za poslovanje te da su konkurentne na međunarodnom tržištu - kazali su u Predstavništvu njemačke privrede u BiH.

Na sastanku su ostvareni prvi kontakti sa njemačkim preduzećima, sa kojima je inače veoma teško stupiti u kontakt kao pojedinac.

- Moglo bi se i reći da ove B2B konferencije na jedan način otvaraju vrata kompanijama iz BiH, a iz toga se mogu razviti trajni poslovni odnosi. Ova tendencija je bila prepoznatljiva na prošlogodišnjoj konferenciji u Pragu kao i kod njemačke inicijative za pronalaženje dobavljača u zemljama zapadnog Balkana - naveli su u predstavništvu.

Tačnim podacima o broju kompanija iz ovih dviju zemalja koje međusobno sarađuju, Predstavništvo ne raspolaže, ali navode da je vidljivo da na osnovu rastućeg trgovinskog obima mnoga preduzeća iz BiH usko sarađuju sa njemačkim kompanijama.

- Njemačke firme pružaju važan transfer znanja, te su spremne da pomognu u razvoju lokalnih dobavljača. Na taj način njemačke kompanije približavaju EU standarde lokalnim kompanijama, te ih dalje razvijaju. Veoma često to rezultira dugogodišnjim partnerstvima. Dakle, saradnja se produbljuje, a međusobni odnos prestaje da bude isključivo komercijalni - kazali su u predstavništvu.

Privrednici ističu da široka lepeza domaćih proizvoda završava na njemačkom tržištu, a u tome prednjači oblast drvoprerade.

- Petina ukupnog izvoza namještaja iz RS završi na tržištu Njemačke. Svake godine imamo trend rasta izvoza u ovu zemlju - kazao je ranije sekretar Udruženja drvoprerađivača RS Lazo Šinik.

TRGOVINA

Saradnja njemačkih i kompanija iz BiH ima izuzetan značaj za robnu razmjenu obje zemlje.

- Sa bilateralnim trgovinskim obimom od 1,7 milijardi evra Njemačka je najvažniji trgovinski partner za BiH - naveli su u Predstavništvu njemačke privrede u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti