Halebić: Regulatornu reformu smatramo ulaganjem u privredu

24.11.2017. 07:48 / Izvor: Akta.ba
Halebić: Regulatornu reformu smatramo ulaganjem u privredu

Uspješno provođenje Projekta regulatorne reforme u svrhu poboljšavanja poslovnog okruženja i jačanja konkurentnosti Kantona Sarajevo.

Uspješno provođenje Projekta regulatorne reforme u svrhu poboljšavanja poslovnog okruženja i jačanja konkurentnosti Kantona Sarajevo, koju je Međunarodna finansijska korporacija (IFC) članica Grupacije Svjetske banke realizirala u saradnji s Ministarstvom finansija bila je povod današnje posjete predstavnika Gradske uprave Grada Amana i Svjetske banke za Srednji istok i Sjevernu Afriku resornom ministru Jasminu Halebiću.

"Regulatorna reforma se u suštini svodi na izmjenu zakonske regulative i podzakonskih akata, odnosno onoga što definira kako će se procedure i administrativni postupci provoditi u praksi. Kanton Sarajevo je prenormiran u odnosu na druge regije u Bosni i Hercegovini i u njemu je administracija najsloženija", pojasnio je ministar Halebić.

Po njegovim riječima, u poslovnom svijetu vrijeme predstavlja vrlo bitan resurs, zbog čega je svima, i privrednicima i građanima, ali i javnoj upravi u Kantonu Sarajevo bitno da one traju što kraće.

"Ovu regulatornu reformu smatramo ulaganjem u privredu. Zahvaljujući njoj uspjeli smo smanjiti troškove preduzeća koja sad profitabilnije posluju. Nekada je njihovo osnivanje koštalo 200 KM, a sad 35 KM. Na taj način napravljena je ušteda za privatni sektor u iznosu više od 2.000.000 KM na godišnjem nivou", poručio je Halebić.

Naveo je i da su zajedno s IFC-om izradili investicioni profil Kantona Sarajevo u kojem su pokušali da prepoznaju koje su to konkurentske prednosti Kantona i koje su to lokacije u koje je vrijedno i profitabilno investirati.

"Efekt koji smo postigli jeste da je broj novoregistriranih preduzeća povećan za oko 13 posto na godišnjem nivou, a to je i jedan od načina da se smanji broj nezaposlenih, prije svega mladih",  rekao je Halebić.

Predstavnik IFC-a Imeldin Radaslić je kazao kako je projekt uspio zahvaljujući, između ostalog, i podršci premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i ministra Halebića koji su shvatili njegove prednosti i efekte.

"Osnovni cilj je povećanje transparentnosti i kreiranje povoljnijeg poslovnog okruženja uz interes napredovanja u izvještaju Doing bussinesa", naglasio je Radaslić.

Gosti su upoznali prisutne kako oni rade s gradskom upravom Grada Amana na provođenju projekta kako bi povećali konkurentnost, smanjili stopu nezaposlenosti, unaprijedili poslovnu klimu te smanjili procedure poslovanja.

Direktorica Svjetske Banke za Srednji istok i Sjevernu Afriku Abeer Kamal Shalan je informirala kako imaju Agenciju za promociju, te i da su uspostavili sistem one - stop - shop kako bi investitori na jednom mjestu dobili sve potrebne usluge.

U sve su uključili i inspekcijske organe koji bi im pomogli u kreiranju i poboljšanju legislative, i u protekla dva dana u Jordanu je već ukinut i smanjen određeni broj procedura.

"U našoj zemlji su uglavnom srednja i mikro preduzeća i vrlo nam je važno da stalno vodimo razgovore s predstavnicima privatnog sektora, kako bi ih ohrabrili da pokrenu poslove", pojasnila je Shalan.

Predstavnik gradske uprave Grada Amana Imad Lahijari je još jednom ponovio kako rade na pojednostavljivanju procedura uz transparentnost i jasnoću postupaka sve s ciljem privlačenja novih investicija, saopćeno je iz Press službe KS. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti