Privrednici u RS-u spremni za dualno obrazovanje u školama

04.12.2017. 09:01 / Izvor: Alternativna televizija
Privrednici u RS-u spremni za dualno obrazovanje u školama

Tekstilci, građevinci, drvoprerađivači, električari spremni su da već od iduće godine, obučavaju srednjoškolce i daju im priliku za posao.

Tekstilci, građevinci, drvoprerađivači, električari spremni su da već od iduće godine, obučavaju srednjoškolce i daju im priliku za posao.

Stručni i kvalifikovani radnici su im, kažu, neophodni pa već godinama traže od Ministarstva prosvjete da se u škole u RS-u uvede dualni sistem obrazovanja koji znači dobru praksu, ali i skromnu mjesečnu naknadu.

"Tu očekujemo i podršku preduzeća s obzirom na to jedan dovoljan broj preduzeća je već iskazao interes i spreman je da uđe u ovaj proces jer bi se jedan dio praktične nastave izvodio direktno u preduzećima, a druge strane potrebno je naći način kako da se srednje stručne škole opreme dodatnom opremom jer se jedan dio praktične nastave može organizovati i u tim srednjim školama", rekao je portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević.

Privrednici su uvjereni da bi princip - iz školske klupe na posao, bio dobitna kombinacija, a s tim su saglasni i u resoru prosvjete.

"Na nama je da nađemo određene načine kako vratiti učenika onome ili onom obrazovanju i onoj školi koja će mu dati mogućnost da se zaposli, a ne da bude na birou za zapošljavanje", rekao je ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević.

O tome je Malešević razgovarao i sa kolegama iz Srbije, koja je prije mjesec dana usvojila Zakon o dualnom obrazovanju. On predviđa da veći broj učenika iz Srbije od iduće godine uđe u sistem – učiti i raditi, zašta bi primali naknadu od 70 odsto minimalne cijene rada. Zasad je u tom sisitemu osam odsto učenika, kaže srpski ministar prosvjete.

"Mi gradimo naš nacionalni model i on je vrlo dobro pokazao da se, recimo, profile za avijaciju, imali odnos sedam prema jedan interesovanje. I da su se sami vukovci zainteresovali jer su učeničke plate u startu bile do 1.000 evra. Onda govorimo o ozbiljnijim modelima i ponudi. Naročito ćemo raditi na bankarskom sektoru, ekonomskom sektoru", rekao je ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja u Srbiji Mladen Šarčević.

I u Srbiji su, kažu, ideje preuzeli od zemalja iz okruženja. Šarčević navodi i primjer Švajcarske u kojoj sve gimnazije funkcionišu po dualnom priincipu, a poslodavci su više zainteresovani za one koji, uz diplomu, imaju i zavidnu praksu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti