Blidinje se razvija po uzoru na njemačka zaštićena područja prirode

08.12.2017. 10:14 / Izvor: Akta.ba
Blidinje se razvija po uzoru na njemačka zaštićena područja prirode

Na putovanju od gotovo 1000 km, a koje je započelo i završilo u Berlinu, učesnici su posjetili tri zaštićena područja.

Predstavnici općina Posušje i Jablanica, javne ustanove „Park prirode“, te turističkih subjekata i udruženja koji djeluju na području Parka prirode 'Blidinje' od 19. do 25. novembra 2017. godine posjetili su turističke destinacije i zaštićena područja u Njemačkoj. Učesnici studijskog putovanja koje je organizovano u okviru EU ProLocal programa upoznali su se sa razvojnim konceptom ovih destinacija i turističkim proizvodima.

Na putovanju od gotovo 1000 km, a koje je započelo i završilo u Berlinu, učesnici su posjetili 3 zaštićena područja, te više od 10 lokacija sa specifičnom turističkom ponudom. U direktnom razgovoru sa turističkim djelatnicima i okolišnim stručnjacima učesnici ove studijske posjete su se upoznali sa trendovima u ekoturizmu, specifičnim rješenjima upravljanja zaštićenim područjima, klasterizaciji i upravljanju destinacijom, te različitim modelima finansiranja i marketinga. Osim toga, studijska posjeta je doprinijela i umrežavanju i jačanju poslovnih odnosa između učesnika.

U narednom periodu oni će intenzivno i koordinirano raditi na realizaciji niza aktivnosti kako bi inicirali promjenu ponašanja u vezi zbrinjavanja otpada, uveli nove turističke proizvode ili dodali vrijednost postojećim.

EU ProLocal već drugu godinu radi na jačanju konkurentnosti turističke destinacije Blidinje koje je značajan segment turističke ponude u Hercegovini. EU ProLocal je zajednički program Evropske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BIH vrijedan 13 miliona eura od kojih 9 miliona eura finansira Evropska unija, a kojeg implementira GIZ.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti