Mišić: Plaće u RS-u nisu rasle deset godina ni za nivo statističke greške

19.12.2017. 09:05 / Izvor: Fena
Mišić: Plaće u RS-u nisu rasle deset godina ni za nivo statističke greške

Ovih dana očekujemo vrlo jasan stav Vlade, kao socijalnog partnera, kada je u pitanju iznos najniže plaće, izjavila je Mišić

U Republici Srpskoj (RS) već deset godina nije bilo povećanja plaća, pa ni za nivo koji bi se mogao izraziti kao statistička greška - ukazala je jučer predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske (RS) Ranka Mišić.

Nakon što je s entitetskom premijerom Željkom Cvijanović potpisala Memorandum o zajedničkim mjerama Vlade i Sindikata za period 2018.-2020. godina, Mišić je kazala da je razlog za parafiranje ovog dokumenta sindikalni zahtjev za povećanje plaća u RS-u.

"Ovih dana očekujemo vrlo jasan stav Vlade, kao socijalnog partnera, kada je u pitanju iznos najniže plaće", izjavila je Mišić.

Naglasila je i da za Sindikat veoma važno da dođe do izmjena Zakona o radu.

"Znamo da je to težak posao, ali analiza je pokazala potrebu za izmjenom ovog zakona, koje očekuje da do polovine sljedeće godine usvoji Narodna skupština", navela je Mišić.

Ukazala je i da je jednako važno i potpisivanje općeg kolektivnog ugovora te izrazila očekivanja da će imati podršku Vlade u potpisivanju tog dokumenta do kraja ovog mjeseca.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović je navela da najveći dio posla koji će se raditi u naredne tri godine, a na osnovu Programa ekonomskih reformi, predviđa aktivno učešće najvažnijih socijalnih partnera, sindikata i poslodavaca.

"Važno je da ćemo jačati naš institucionalni dijalog i poziciju Ekonomsko-socijalnog savjeta, a kroz aktivno učešće treba da dođemo do održivih i dobrih rješenja kada je u pitanju najniža plaća te konačni dogovor o općem kolektivnom ugovoru te pojedinačnim ugovorima", rekla je Cvijanović.

Neophodo je, kaže, da se izradi i plan postupanja kada je u pitanju izjednačavanje plaća radnika u prosvjeti i kulturi s primanjima zaposlenih u upravi.

"To smo već pokušali uraditi u proteklom periodu, ali cijeneći da naša privredna i ekonomska osnova raste, da su rezultati koje bilježimo dobri, mi možemo da se ponašamo na taj način i ispunimo ovu obavezu koja je ostala iz prethodnog perioda. Izražavam zadovoljstvo činjenicom da smo prešli broj od 260.000 zaposlenih osoba u RS, što je rekord dosad", rekla je ona.

Kada je u pitanju Zakon o radu, naglasila je i da je krajnje vrijeme da se on zajednički analizira i ''popravi''.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti