Ministarstvo okoliša odbilo izdati okolišnu dozvolu Elektroprivredi

21.12.2017. 09:11 / Izvor: Akta.ba
Ministarstvo okoliša odbilo izdati okolišnu dozvolu Elektroprivredi

Federalno ministarstvo okoliša i turizma odbilo je izdati dozvolu Elektroprivredi BiH za zatvaranje odlagališta šljake Plane, Divkovići 1 i 2.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma odbilo je izdati dozvolu Elektroprivredi BiH za zatvaranje odlagališta šljake Plane, Divkovići 1 i 2. zbog loše i neupotrebljive dokumentacije koju je po narudžbi Termoelektrane (TE) "Tuzla" pripremila konzultantska kuća Rudarski institut d.d. Tuzla, a nakon što je Elektroprivedi u nekoliko navrata ukazano na propuste u dostavljenoj dokumentaciji te pokušaja da se to ispravi.

Ta odluka je donesena nakon što je ove sedmice okončana višemjesečna javna rasprava o zahtjevu za okolinsku dozvolu za zatvaranje spomenutog odlagališta TE "Tuzla".

Istim Rješenjem je Elektroprivredi naloženo da u što kraćem roku dostavi novi zahtjev i dokumentaciju kojom će jasno biti definirane konkretne mjere koje TE "Tuzla" mora provesti da bi se spriječilo daljnje uništavanje okoliša i zdravlja stanovnika tog područja koje uzrokuje zatvorena deponija, navodi se u zajedničkom saopćenju Centara za ekologiju i energiju iz Tuzle, Ekotima iz Sarajeva te predstavnika mjesne zajednice Bukinje.

Podsjetili su da je ova deponija šljake i pepela zvanično zatvorena polovinom 2015. godine te upozorili da se sa tog područja i dalje nekontrolisano širi zagađenje teškim metalima iz šljake putem površinskih i procijednih voda.   

Postavili su pitanje da li i zašto rukovodstvo TE "Tuzla" odugovlači proces propisne remedijacije ove deponije, ako su još prije nekoliko godina na sastancima s građanima tog područja izjavljivali da imaju spremne milione za remedijaciju tog prostora.

Ovo otezanje, kako je istaknuto u saopćenju, događa se uz podršku i zaštitu od Federalne inspekcije za okoliš koja u dvije i po godine, od kada je odlagalište zvanično zatvoreno, niti jednom nije provjerila i utvrdila šta se događa sa procijednim i površinskim vodama kojim se raznose teški metali iz šljake, a koji su štetni za okoliš i zdravlje ljudi sa tog područja.

Također, naglašeno je da nije utvrđeno da li je TE "Tuzla" provela bilo kakvu konkretnu mjeru kojom bi se spriječilo zagađenje, što im je bila obaveza prema Zakonu o zaštiti okoliša. 

"Očekujemo da će Ministarstvo i inspekcije primijeniti zakonske ovlasti i primorati TE "Tuzla" da što prije ispuni svoje zakonom propisane obaveze zaštite okoliša na području zatvorenog odlagališta šljake i pepela te da, u što kraćem roku, dostavi novi zahtjev za okolinsku dozvolu sa propisanom dokumentacijom i da na tom području provede sve mjere zaštite okoliša i zdravlja građana", ističe se u saopćenju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti