Traže se mogućnosti za otvaranje proizvodnje Mercedesa u RS-u

29.01.2018. 10:57 / Izvor: SRNA
Traže se mogućnosti za otvaranje proizvodnje Mercedesa u RS-u

Golićeva je rekla da je u tom smjeru unaprijeđen i ubrzan postupak registracije poslovnih subjekata u Republici.

Potpredsjednica Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je jučer u Štutgartu da je delegacija Vlade obišla njemački “Mercedes”, kako bi se uvidjelo postoji li mogućnost da se u Republici Srpskoj izgradi pogon koji bi radio jedan od poslova potrebnih toj kompaniji.

"Na tom planu vodimo intenzivne razgovore", rekla je Golićeva, koja predvodi delegaciju Vlade Srpske u Njemačkoj povodom svečanog obilježavanja Dana Republike u Štutgartu.

Golićeva je rekla novinarima da su tokom dvodnevne posjete pokrajini Baden-Virtemberg i Štutgartu održani brojni sastanci sa predstavnicima njemačkog privrednog sektora i potencijalnim ulagačima u Srpsku.

Ona je navela da je njemačkim poslovnim ljudima preneseno da investitori po zakonima i ustavima Srpske i BiH imaju isti tretman i status kao domaći, te da su poboljšani privredni ambijent i mogućnosti za ulaganje.

"Zanimali su ih poreska politika, stimulacije i benefiti koje pružaju Srpska i opštine u koje bi ulagali. Očekujemo da njemački privrednici sa kojima smo razgovarali narednih mjeseci doću u RS i krenu u postupak registracije", navela je Golićeva, koja je i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

Ona je otkrila da su Nijemce zanimale i poslovne zone kojih uz gradovima Srpske ima 11 i spremne su da dočekaju investitore, posebno one koji ulažu u realni sektor i zapošljavaju nove radnike.

"Nadam se da će ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić i ljudi iz Predstavništva Republike Srpske u Njemačkoj intenzivirati razgovore kako bismo dočekali investitore i pomogli im da počnu neki od biznisa, jer je svako radno mjesto potrebno Srpskoj s ciljem njenog ekonomsko-političkog jačanja", ocijenila je Golićeva.

Ona je naglasila da svaki investitor u Srpskoj uživa poseban status, te da predstavnici Vlade na svaki način rade da mu pomognu.

Golićeva je rekla da je u tom smjeru unaprijeđen i ubrzan postupak registracije poslovnih subjekata u Republici.

"Kada je riječ o izdavanju odobrenja za građenje i građevinskih dozvola, mogu reći da se ta dozvola može izdati u roku od 24 časa, nakon što investitor sakupi potrebnu zakonsku dokumentaciju", istakla je Golićeva.

Ona je rekla 22. po redu obilježavanje i proslavljanje Dana Republike u NJemačkoj mnogo govori o kvalitetu rada Predstavništva Srpske u toj zemlji.

"Najbolji dokaz za to je prisustvo prijatelja iz Saveznog njemačkog parlamenta Bundestaga i uglednih ličnosti koje time pokazuju da poštuju institucije Srpske i manifestaciju obilježavanja Dan Republike", ocijenila je Golićeva.

U Štutgartu je juče svečano obilježen Dan Republike.

Obilježavanju u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Njemačkoj prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti