Žele biti regionalni lideri: Drvnoj industriji potrebna podrška institucija

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Žele biti regionalni lideri: Drvnoj industriji potrebna podrška institucija

Članovi radne grupe vjeruju da će nadležne institucije spoznati važnost donošenja Strategije unapređenja izvoza drvnog sektora BiH.

16.02.2018. 10:38 / Izvor: Akta.ba

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine je bila organizator VII sastanka radne grupe za izradu Strategije unapređenja izvoza drvnog sektora Bosne i Hercegovine.

Sastanku su prisustvovali odgovorni predstavnici značajnih kompanija drvne industrije BiH: „Standard Furniture Factory“ Ilijaš, „Mega drvo“ Bijeljina, „Solid Wood“ Gradačac, AD“Boksit“ Milići, „Ećo company“ Sarajevo, AD“Standard“ Prnjavor, „Framini“ Vitez,kao i predstavnici MEG UNDP BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Mašinskog fakulteta odsjek TD Sarajevo, Agencije „Zeda“ Zenica, Privredne /Gospodarske komore BiH i Vanjskotrgovinske komore BiH.

Na sastanku je vođena rasprava oko urađene Strategije unapređenja izvoza drvnog sektora BiH i svi članovi su jednoglasno prihvatili Strategiju i zaključili da je dokument kvalitetan, koncizan i pregledan i da je drvnoj industriji neophodan. Da bi se unaprijedio izvoz viših faza prerade,da bi drvna industrija bila regionalni lider u izvozu viših faza prerade, neophodna je podrška nadležnih institucija na svim nivoima, što je veoma konkretno naznačeno u akcionom planu, mjerama i nosiocima aktivnosti.

Članovi radne grupe vjeruju da će nadležne institucije spoznati važnost donošenja ovakvog dokumenta i insistiraju da se Strategija što prije usvoji od strane Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, obzirom da je urađena uz konsultacije sa odgovornim predstavnicima kompanija sa cijelog područja Bosne i Hercegovine u kojima radi preko 2.500 uposlenih.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti