Krajem februara novi "Challenge to Change" poziv za dodjelu grant sredstava

16.02.2018. 13:21 / Izvor: Akta.ba
Krajem februara novi 'Challenge to Change' poziv za dodjelu grant sredstava
OTVORI GALERIJU

Danas su u Sarajevu svečano uručeni certifikati za 28 kompanija, koje su ispunile potrebne uslove prvog javnog poziva.

Danas su u Sarajevu svečano uručeni certifikati za 28 kompanija, koje su ispunile potrebne uslove prvog javnog poziva za dodjelu grant sredstava iz projekta "Challenge to change" iz čijeg fonda će za realizaciju njihovih projekata biti izdvojeno 570.000 eura. Ukupna vrijednost predloženih projekata je oko dva miliona eura.

"Ovo je veoma važan projekat za bh. poduzetništvo, jer inovativnost u BiH nije dovoljno podržana niti pristuna. Također, znamo da poslovna klima u BiH nije povoljna, te zbog toga podržavamo razvoj poduzetništva u BiH", kazao je Andres Hagelberg ambasador Švedske u BiH. Dodao je da Švedska SIDA putem ovog projekta kreira potrebu da pokaže važnost preduzećima koji se bave proizvodnjom i inovativnoću, te da poduzetnicima pokaže koliko su bitni na tržištu.

Hagelberg je pojasnio kako Švedska već četiri godine daje svoj doprinos u razvoju poduzetništva u BiH, gdje "naglašavamo važnost malih i srednjih preduzeća i poduzetništva".

"Challenge to change" projekt uspostavljen je u Bosni i Hercegovini sredstvima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju - Sida/Ambasade Švedske u BiH, a dostupan je mikro, malim i srednjim preduzećima iz cijele BiH, kao i malim i srednjim preduzećima iz Švedske koji imaju interes u BiH.

Podrška

Cilj provođenja ovog projekta je jačanje privrednog razvoja u BiH, kao i jačanje saradnje Švedske i BiH, te promovisanje povećanja broja zaposlenih, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH.

"Ovo je sjajna podrška koju smo dobili od SIDE, a koja se tiče pomoći naših malih i srednjih preduzeća, te je ujedno i dobra prilika za podršku firmama koje imaju inovativne proizvode i društvenu korisnost", kazao je Marinko Đukić, direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RARS.

Šefkija Okerić, direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA, pojasnio je da kompanijama koje su zadovolje uspostavljene kriterijume mogle su aplicirati za grant sredstva u maksimalnom iznosu do 30.000 eura, što predstavlja 50 posto ukupne investicije.

Kompanija Wischt iz Doboja je jedna od onih koji su dobili certifikat i sredstva za dalje psolovanje.

Anja Rakić iz marketinškog odjela ove kompanije kaže da im je veoma značajna dodjela ovih sredstava, budući da su do sada sve inovacije finansirali sami.

"Radi se multifunkcionalnoj mašini koja predstavlja pet mašina u jednoj i omogućava značajna poboljšanja u proizvodnji. Čim projekat i sredstva budu operativna, krenut ćemo u realizaciju i finalizaciju same proizvodnje", kazala je Rakić.

Iako je ovo prvi projekat ovakve prirode, nije i jedini. Za kraj februara najavili su da će ponovo biti objavljen "Challenge to Change" javni poziv, a pored toga može se očekivati još jedan poziv na jesen, odnosno u septembru.

Dobitnici

Od 28 dodijeljenih certifikata, 27 su bh. kompanije, a jedna je iz Švedske:

Firma Glovis iz Zenice

Wischt iz Doboja

Vrganj promet Bužim

GalArt d.o.o Ribnik

UR Bistro Papro-Catering Papro Bosanska Krupa

BKV group Bileća

Brka z.z. Brčko

Loznica p.z. Višići

Natura p.d. Istočno Novo Sarajevo

GreenTon Sarajevo

AT Artex Sarajevo

Bilje i ljekobilje d.o.o. Sokolac

Farmer o.d. Sarajevo

Voćar Piramida d.o.o. Visoko

Alma--Ras d.o.o. Olovo

Dars voće d.o.o. Sarajevo

Bivis d.o.o Livno

EM Plus d.o.o. Doboj

Klicko o.d. Sarajevo

Herbos Nature Sarajevo

Tehničko ekološki zavod d.o.o. Banja Luka

More screens d.o.o. Mostar

Prirodno z.r. Bijeljina

Seeba AB Stockholm

PDT Jelena d.o.o.  Kozarska Dubica

Casa Mushrooms d.o.o. Banja Luka

Imel d.o.o Lukavac

Podsjetimo, Challenge to change projekt - C2C provode Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS). Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska.

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti