Kvesić: Ove godine prve transplatacije srca i bubrega na SKB Mostar

20.02.2018. 08:20 / Izvor: Fena
Kvesić: Ove godine prve transplatacije srca i bubrega na SKB Mostar

Kvesić je govorio i o ambicioznim planovima SKB Mostar koji predviđaju prve transplantacije srca i bubrega u 2018. godini.

Ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar Ante Kvesić u opširnom intervjuu bh. izdanju Večernjeg lista govorio je o dugovima te zdravstvene ustanove, štrajku liječnika, planovima za budućnost.

Po njegovim riječima, dugovanja SKB Mostar bila su veća od stotinu milijuna maraka, od čega je dug dobavljačima iznosio između 35 i 40 milijuna maraka, dok je ostatak dug prema Zavodu mirovinskog i invalidskog osiguranja te dugovanje za neplaćenu vodu i električnu energiju.

Iz proračuna Republike Hrvatske SKB-u Mostar doznačeno je 10 milijuna maraka, rebalansom proračuna Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a osigurano je dodatnih 5 milijuna maraka, a iz Federalnoga ministarstva zdravstva milijun maraka, pa je trenutačni ukupni dug mostarske bolnice smanjen na 90 milijuna maraka.

"Sav taj novac dali smo dobavljačima kako bismo osigurali lijekove i ostalu opremu za ovu godinu", kazao je Kvesić.

Dodao je kako je Republika Hrvatska usvojila odluku da SKB-u Mostar mjesečno doznačuje četiri milijuna kuna (oko milijun maraka), pa bi uz povećana izdvajanja zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a i ZHŽ-a SKB Mostar bio blizu da "posluje na nuli".

Međutim, za vraćanje dugova bit će potrebno usvajanja zakona o sanaciji dugova zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH na kojem se radi već dvije godine.

Kvesić kaže kako bi, ako bude političke volje, taj zakon mogao biti usvojen do kraja godine.

"Raznim varijantama koje bi predviđao taj zakon bolnica bi se mogla osloboditi duga prema državnim tvrtkama, dok bismo obveze prema Zavodu MIO vjerojatno pokušali izmiriti nekakvim kreditnim aranžmanom", kazao je ravnatelj SKB Mostar.

Kada su u pitanju odlasci liječnika i medicinskih sestara, Kvesić kaže kako odlazaka ima, iako situacija još nije kritična.

"Prošle godine iz naše je bolnice otišlo 50 medicinskih sestara, i to iskusnih. Liječnika nije mnogo (otišlo), četiri do pet. Govorim o bolnici, podatke za županiju nemam. Mi smo na neki način očekivali takav scenarij zbog uvjeta koje medicinski djelatnici imaju kod nas i izvan BiH, pa smo svake godine primali na specijalizaciju više liječnika nego što su se s tim slagali naši suosnivači jer smo procijenili kako bolnica, ako nema liječnika, nije bolnica. Za sada nemamo problem s kadrovima, međutim, ambijent koji se stvorio u cijeloj regiji je takav da ljudi masovno odlaze. To će se dogoditi i u SKB-u Mostar, a mi nismo napravili ništa kako bismo zadržali ljude", upozorava ravnatelj SKB Mostar.

S tim u vezi, Kvesić se osvrnuo i na pregovore o kolektivnom ugovoru u zdravstvu i najavljenom štrajku liječnika u HNŽ-u.

"Godinama upozoravam kako plaće zdravstvenih djelatnika već deset godina nisu porasle ni jedne marke. Činjenica je da su u HNŽ-u za 20 do 30 posto niže plaće nego u drugim županijama. Recimo, u Tuzli liječnici imaju 30 posto veće plaće nego kod nas. Svi smo svjesni situacije, pa i sindikati koji ovoga puta uistinu ne političare, barem ja to nisam tako doživio, nego vrlo opravdano traže da se uzme u obzir težina njihova posla i činjenica koliko za taj isti posao dobivaju njihovi kolege u drugim dijelovima BiH", smatra Kvesić.

On je iznio i podatke o plaćama u SKB-u Mostar. Osnovna plaća specijalista iznosi 1400 maraka, plaća specijalista s pet dežura oko 2000 maraka, dok je plaća bolničke sestre 850, a više sestre 960 maraka.

Kvesić je govorio i o ambicioznim planovima SKB Mostar koji predviđaju prve transplantacije srca i bubrega u 2018. godini.

"Možda je malo preslobodno to najaviti, ali mislim da ćemo uspjeti. Za to se priprema već godinama školovanjem timova, kupili smo opremu za tipizaciju. Obećali smo da će ova bolnica biti dostatna za naš hrvatski narod i da se neće morati na liječenje ići negdje drugdje te smo prilično blizu tog cilja", optimističan je Kvesić.

Od velike važnosti za SKB Mostar je nova pedijatrija, čija bi izgradnja mogla početi ove godine.

"Bio sam u Saudijskoj Arabiji, tamo je potpisano sve za izgradnju zgrade pedijatrije. Odobren je novac. Nakon toga je potpisan ugovor na državnoj razini, naši inženjeri pripremaju natječaj koji ćemo ovih dana poslati u Saudijsku Arabiju na uvid. Ako sve bude u redu, mogli bismo najkasnije za mjesec dana raspisati natječaj, nakon čega slijedi izbor izvođača radova. Do ljeta bismo mogli početi radove, a rok za izgradnju je godina do godina i pol, odnosno do kraja 2019., kada bi bilo realno da imamo novu zgradu pedijatrije", kazao je ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić u intervjuu za Večernji list.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti