Poduzetnice iz Mostara ostvarile pobjedu u programu Startup Akademija

20.02.2018. 10:13 / Izvor: Akta.ba
Poduzetnice iz Mostara ostvarile pobjedu u programu Startup Akademija

Pet mjeseci marljivog rada je iza polaznika četvrtog ciklusa programa Startup Akademija u organizaciji INTERA Tehnološkog Parka.

Pet mjeseci marljivog rada je iza polaznika četvrtog ciklusa programa Startup Akademija u organizaciji INTERA Tehnološkog Parka. U listopadu 2017. godine 33 prijavljena tima su prošla proces selekcije, a njih 14 nas ušlo u intenzivan edukativno-mentorski program razvijati svoje poslovne ideje.

Timovi su od najvećih regionalnih stručnjaka kroz zajedničke treninge imali priliku razvijati poslovni model, učiti o marketingu, kreirati prodajnu strategiju, precizno predvidjeti prihode i rashode te unaprijediti vlastite komunikacijske i prezentacijske vještine. U pauzama od treninga, na raspolaganju su imali mentore koji su ih na mentorskim 1:1 sesijama vodili u pravom smjeru ukazujući na sitne pogreške i dajući savjete neophodne za uspjeh u svijetu poduzetništva.

Jedanaest timova je došlo do samog kraja i u ponedjeljak, 19.2.2018. godine hrabro izašlo pred tročlanu komisiju koju su činili Gordana Bilić, članica uprave poduzeća HT Eronet, Haris Hadžiahmetović, osnivač startupa Meta Software Solutions, i Mladen Kostić, tehnički direktor INTERA Tehnološkog Parka.

Kroz pet minuta prezentacije i tri minute dodatnih pitanja svaki je tim imao priliku uvjeriti komisiju da zaslužuje odnijeti pobjedu i osvojiti nagradu u vrijednosti od 3000 USD. Iznimno teškom zadatku, koji je stavljen pred članove komisije, doprinijela je šarolikost ideja koje su obuhvatile poljoprivredni, uslužni i IT sektor. Pobjedu je odnio tim čija se ideja zasniva na korištenju pivskog tropa u proizvodnji visokoproteinskog brašna..

"Prvi dojam koji sam stekla o INTERA Tehnološkom Parku je bila susretljivost osoblja. Zahvaljujući održavanju treninga u poslijepodnevnim satima mogla sam sudjelovati i ja iako sam zaposlena osoba. Svaka radionica nam je proširila postojeća i donijela nova znanja iz područja koja nisu nužno vezana uz moje obrazovanje. Predavači i mentori su bili na raspolaganju za sva naša pitanja i omogućili su nam dodatno razvijanje ideje. Na kraju mogu zaključiti da INTERA Tehnološki Park uistinu omogućava razvijanje poslovnih ideja, a uz pomoć ove pobjede mogu nastaviti raditi na razvoju mog proizvoda", zadovoljstvo pobjedom nije mogla sakriti Anita Jurić, članica pobjedničkog tima.

Ovaj ciklus programa Startup Akademija je održan u sklopu projekta Startup Yourself! koji je podržan od strane Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država. Projekt će završiti velikom startup konferencijom koja će se u prostorijama INTERA Tehnološkog Parka održati u svibnju ove godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti