Plaćanje najkasnije 60 dana od isporuke

05.03.2018. 08:17 / Izvor: Glas Srpske
Plaćanje najkasnije 60 dana od isporuke

Preduzeća i republičke institucije ubuduće će morati da izmire obaveze na osnovu isporučene robe u periodu od dva mjeseca

Preduzeća i republičke institucije ubuduće će morati da izmire obaveze na osnovu isporučene robe u periodu od dva mjeseca, a naplatu će moći da odgode samo bankarskim garancijama i mjenicama.

Uslovi plaćanja precizirani su predloženim zakonom o rokovima izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama, koji je usvojila Vlada RS. Ovo zakonsko rješenje odnosi se na izmirenje novčanih obaveza nastalih na osnovu ugovora između preduzeća i preduzeća i republičkih organa, upravnih organizacija, vanbudžetskih fondova, javnih ustanova i lokalnih zajednica.

Najznačajnije razlike između nacrta i prijedloga zakona ogledaju se u tome što je definisano da se ovaj akt primjenjuje na finansijske institucije samo kada je riječ o novčanim obavezama koje nisu direktno povezane sa obavljanjem njihove djelatnosti. Pored toga, prezirano je da se kao sredstvo obezbjeđenja u naplati obaveza može koristiti i mjenica avalirana od banke.

"Ugovoreni rok za izmirenje obaveze može biti duži od 60 dana  samo u slučaju da dužnik izda bankarsku garanciju i mjenicu avaliranu od banke povjeriocu. U slučaju da nije ugovoren rok za izmirenje, dužnik je obavezan da izmiri obaveze za preuzetu robu u roku od 30 dana. Oni koji prekrše zakon moraće platiti kaznu od 1.000 do 15.000 maraka", navedeno je u predloženom zakonu.

U Privrednoj komori RS ističu da su dugo insistirali na usvajanju ovog zakona jer pojedinci obaveze za isporučenu robu i usluge ne izmiruju i po godinu.

"Ovo zakonsko rješenje uvodi red u plaćanju obaveza i doprinosi poboljšanju likvidnosti privrede. Tražili smo da budu izjednačeni rokovi izmirenja obaveza za privredu i javni sektor. Pojedinci su obaveze za preuzetu robu izmirivali i nakon 300 dana, dok imamo i savjesne koji su plaćali u toku nekoliko dana", kazao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević i dodao da zemlje regiona već imaju zakone kojim su definisani rokovi izmirenja novčanih obaveza.

U banjalučkoj fabrici za preradu voća i povrća "Vitaminka" kažu da bi zakon mogao napraviti i probleme preduzećima.

"Mi još nismo spremni za primjenu takvih propisa jer imamo veliki unutrašnji dug i teške uslove na tržištu zbog kojih je teško dobiti valutu u tom periodu, odnosno obrnuti ciklus. Zbog toga bi veliki broj preduzeća mogao doći pod udar zakona. Međusobna dugovanja i neizmirenje obaveze nastaju zato što je u lancu veliki problem i nema dovoljno likvidnog novca. Uvjeren sam da 50 odsto preduzeća neće biti u mogućnosti da izmiruje obaveze u roku od dva mjeseca", kazao je direktor "Vitaminke" Žarko Mikić.

Subjekti koji nisu obuhvaćeni zakonom

- preduzeća u stečaju

- banke

- osiguravajuća društva

- društva za reosiguranje

- lizing kuće

- mikrokreditna društva

- dobrovoljni penzioni fondovi

- društva za upravljanje investicionim fondovima

- investicioni fondovi

- brokerska društva

- dilerska društva

Kazne

5.000-15.000 - za preduzeća i javni sektor

1.000-3.000 - za odgovorna lica

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti