Veliki interes za prekvalifikaciju u Institutu za zavarivanje

12.03.2018. 09:13 / Izvor: Avaz.ba
Veliki interes za prekvalifikaciju u Institutu za zavarivanje

Međunarodno priznati atest zavarivača u Institutu za zavarivanje u Tuzli samo prošle godine steklo je više od 700 osoba.

Međunarodno priznati atest zavarivača u Institutu za zavarivanje u Tuzli samo prošle godine steklo je više od 700 osoba. U desetak godina, koliko postoji, kroz ovu ustanovu prošlo je više od 4.000 građana svih profila i zanimanja.

Nova prilika

Prilikom naše posjete Institutu na obuci smo zatekli i Almira Fejzića iz Jajca te Marka Pantića iz Milića. Fejzić je završio Elektrotehničku, a Pantić Stolarsku školu. Za prekvalifikaciju su se, objašnjavaju, odlučili zato što će tako lakše do plaćenijeg te u Evropi veoma cijenjenog zanimanja, gdje će, kažu, i potražiti priliku za posao.

"Zavarivač je vrlo traženo zanimanje u Evropi. Dobar zavarivač, jednostavno, ne može biti bez posla. Otac mi je, stjecajem okolnosti, penzionisani zavarivač pa sam i od njega nešto malo učio. Vidio sam da ide, vidim sebe tu, a i svoju priliku da pošteno radim i zaradim", objašnjava Fejzić.

Iako je završio stolarski zanat, Pantić nam govori da ga taj posao ne ispunjava dovoljno te da se u međuvremenu javila ljubav prema zavarivačkom.

"Planiram poslije obuke ići negdje u inozemstvo, jer je ovaj posao kod nas slabo plaćen. Što se tiče obuke, ovdje sam tek jedan dan, ali vidim da su kolege veoma korektne i da ću od njih moći dosta naučiti", pojašnjava Pantić.

Dobra saradnja

Prema riječima Seida Zulića, direktora Instituta za zavarivanje, osim obuke kandidata, imaju dobru saradnju i sa Mašinskom školom, čiji učenici u njihovim radionicama obavljaju praktičnu nastavu. Oni najbolji na kraju dobivaju i međunarodno priznati atest. Lani je ovaj atest dobilo šest učenika.

Veoma brzo do posla 

"Učenici Mašinske škole veoma brzo su našli posao u Tuzlanskom kantonu s obzirom na to da metalni sektor u našem kantonu u posljednjih nekoliko godina bilježi veći obim posla, pogotovo one firme koje su orijentirane na izvoz. Ugovor sa Mašinskom školom zaista je pozitivna stvar", kaže Zulić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti