Sejari traži zdravu konkurenciju prilikom nabavke autobusa za GRAS

13.03.2018. 09:37 / Izvor: Akta.ba
Sejari traži zdravu konkurenciju prilikom nabavke autobusa za GRAS

Iz firme Sejari d.o.o dobili smo saopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti.

Iz firme Sejari d.o.o dobili smo saopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti.

"U posljednje vrijeme, ponovo se neargumentovano proziva firma Sejari d.o.o. zbog navodnog obaranje tendera za nabavku vozila za KJKP GRAS Sarajevo. Bez dokumentovanih činjenica i argumenata Prinudni Upravnik KJKP GRAS u negativnom kontekstu spominje našu firmu nastojeći da za  nastale probleme odgovornom predstavi našu kompaniju", saopćili su iz firme Sejari.

Navode kako su, na konferenciji za štampu,  koju su organizovali u decembru 2017. godine, jasno pokazali i objavili cjelokupan tok tenderskih procedura u KJKP GRAS i Ministarstvu za saobraćaj KS te na taj način dokazali o čemu je riječ. Koncizno i dokumentovano su pokazali da oni kao firma ne "obaraju" tendere, pošto se tenderski procesi ne poništavaju zbog žalbi već nekorektnosti pri raspisivanju istih.

U daljem saopćenju piše kako je navedeno još nekoliko potpuno netačnih informacija, kao npr. da se osam godina nisu sproveli tenderi, a oni su KJKP GRAS u septembru 2012. godine isporučili minibuse kroz  tendersku proceduru. Također, spominju se da firmi Sejari nije u interesu da KJKP GRAS kupi vozila i da zbog toga padaju tenderi.

"Nije nam  jasno kako nama kao kompaniji kojoj je glavna djelatnost prodaja vozila i rezervnih dijelova, nije u interesu da postoji potencijalni kupac za 50 novih autobusa i minibusa, kako navodi gospodin Gušić i koji ima spreman novac za to. Pored ovoga, ne ulazeći u zakonitost i nadležnost oslobađanja pravnih lica od obaveze primjene Zakona o javnim nabavkama, apsurdno je očekivati drugačije mišljenje Konkurencijskog vijeća od stava ekspertize na osnovu koje je donijeta Rješenjem Konkurencijskog vijeća BiH br. 01-01-26-172/05 od 27.12.2005. god.  kojom se jasno ukazalo na karakteristike tržišta u gradskom prevozu u Kantonu Sarajevo. Stanje u Kantonu se od tada nije promijenilo niti je navedeno Rješenje  ikada provedeno", navedeno je u saopćenju.

Dalje, kažu ukoliko želimo nove autobuse i minibuse u javnom prevozu, dovoljno je da se raspiše tender na kojem može ravnopravno učestvovati više firmi, da se omogući zdrava konkurencija i da građani Sarajeva konačno dobiju uslugu javnog prevoza  koju zaslužuju.

"Ili takav način odabira možda nekom nije u interesu...?", zaključuju iz Sejari.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti