Nedostaju turistički vodiči na njemačkom

16.03.2018. 10:11 / Izvor: Nezavisne novine
Nedostaju turistički vodiči na njemačkom

Turistima su na raspolaganju vodiči na engleskom, italijanskom, španskom, ruskom i francuskom jeziku.

Grad Banja Luka ima oko 20 licenci­ranih turističkih vodiča, koji nude turističko prezentovanje gradskih znamenitosti na engleskom, italijanskom, španskom, ruskom i francuskom jeziku, što je dovoljno za sve veći broj gostiju, ali nedostaju oni koji govore njemački, kineski i turski.

U Turističkoj organizaciji grada rekli su da su ranije imali nekoliko vodiča koji su govorili njemački jezik, ali da su otišli u inostranstvo, u po­trazi za boljim životom.

"Zbog toga što grad na Vr­basu sve više posjećuju turisti upravo s ovog govornog po­dručja neophodna je nova obuka vo­diča na nje­mačkom jeziku", rekli su u TOBL.

Tokom turističke sezone, najviše zahtjeva za vodičima imaju organizatori agencije, i to na proljeće i je­sen, kada grad na Vrbasu naj­više posjećuju strani gosti.

Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik Turističke or­ganizacije grada, rekao je da je trenutni broj turističkih vodiča zadovoljavajući, ali da im u po­nudi nedostaju vodiči koji go­vore njemački, kineski i turski.

"Kada su u pitanju pojedi­ne turističke grupe iz speci­fičnih zemalja, nemamo turističke vodiče koji govore kineski, turski i njemački je­zik. Broj gostiju iz godinu u godinu raste. Bilo bi dobro da imamo i kineski jezik u ponu­di. Posebno sada kada je Srbija ukinula vize za državljane Ki­ne postoje određeni pregovori i dogovori da kineski gosti iz Srbije do tri dana mogu da uđu bez vize i u BiH", rekao je Šukalo.

Prema njegovim riječima u gradu ima dovoljan broj turističkih vodiča, ali treba raditi na podizanju kvaliteta usluga vođenja.

Ana Šešum, licencirani turistički vodič koja govori engleski i ruski jezik, kazala je da prvi turisti dolaze početkom proljeća i da je im je posebno zanimljiva posjeta gradskoj tržnici.

"Turistima je interesantno ovo mjesto u centru grada. Cijene domaćih proizvoda su povoljne i svako nađe što za sebe", istakla je Šešumova.

Cijena usluge turisti vodiča za dva sata je 80 KM i obuhvata standardnu rutu razgledanja tvrđave Kastel i užeg centra grada.

Turiste najviše u gradu privlače adrenalinski te manifestacioni turizam koji uključuje "Demofest" i "Fresh Wave".

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti