Odluka o zaštiti Une pred ministrima do kraja marta

16.03.2018. 10:57 / Izvor: Glas Srpske
Odluka o zaštiti Une pred ministrima do kraja marta

Potvrdili su to u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS i dodali da očekuju i dopis iz opštine Kostajnica.

Opštine u slivu rijeke Une, Kozarska Dubica, Novi Grad i Krupa na Uni podržale su inicijativu da se ovo područje proglasi parkom prirode i na taj način zaštiti od zagađenja koja mogu biti prouzrokovana radioaktivnim otpadom koji Hrvatska planira da odlaže na Trgovskoj gori.

Potvrdili su to u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS i dodali da očekuju i dopis iz opštine Kostajnica.

"Javni uvid u prijedlog rješenja o prethodnoj zaštiti područja rijeke Une okončan je juče, a do kraja mjeseca dokument bi trebalo da se nađe pred ministrima", istakli su u ovom ministarstvu.

Prethodna zaštita područja rijeke Une može trajati najviše dvije godine, sve dok ne bude proglašen park prirode "Una", koji bi se prostirao na površini od 2.938 hektara.

Načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić ponovio je da je rijeka Una žila kucavica njihovog zavičaja, te da njenom zaštitom treba da se pozabave i u FBiH, ali i na nivou BiH.

"Svim silama treba da spriječimo izgradnju odlagališta nuklearnog otpada u blizini našeg zavičaja, koju planira Hrvatska. Moramo generacijama koje dolaze obezbijediti koliko-toliko zdravu životnu sredinu", rekao je Kljajić.

Osnovne karakteristike pejzaža ovog područja čini čista, smaragdna rijeka Una, sa mnoštvom vodopada i brzaka. Una je po svom procesu stvaranja sedre unikatna i u vrijeme niskog vodostaja rijeke postaje pristanište velikom broju ptica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti