Berton: Nadamo se formiranju udruženja socijalnih radnika na državnom nivou

20.03.2018. 15:42 / Izvor: Akta.ba
Berton: Nadamo se formiranju udruženja socijalnih radnika na državnom nivou

Saradnja vladinog i nevladinog sektora veoma je važna za napredak na tom polju.

Sistem socijalnog rada u Bosni i Hercegovini treba ojačati, a Misija OSCE-a nastoji u suradnji  s domaćim institucijama djelovati na njegovom unapređenju.

Misija se nada da će, u perspektivi, biti formirano udruženje socijalnih radnika na državnom nivou, kazao je danas novinarima šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce Berton, povodom konferencije o temi „Socijalni rad u obrazovanju“, organizirane u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana socijalnog rada.

Saradnja vladinog i nevladinog sektora veoma je važna za napredak na tom polju, kazao je također Berton.

Predstavnik organizatora konferencije Mirnes Telalović, predsjednik Saveza socijalnih radnika Federacije BiH, izjavio je da razne socijalno patološke pojave, kao sve veća potencijalna opasnost posebno za mlade ljude, upozoravaju na nužnost jače prevencije kako se društvo ne bi bavilo posljedicama.

Socijalni rad u obrazovanju, gdje situacija nije zavidna, nameće potrebu da se stručni timovi popunjavaju socijalnim radnicima, kazao je između ostalog Telalović.

Diplomirana socijalna radnica Lejla Redžić rekla je da probleme njene djelatnosti u Bosni i Hercegovini treba sagladavati s aspekta teškog trenutka, posljedica nedavne ratne prošlosti zemlje, nezaposlenosti, nezavidnih ekonomskih prilika.  

Može se govoriti i o opasnostima od raznih vrsta ovisnosti koje „vrebaju“ mlade, dodala je.

Konferencija organizirana u znak obilježavanja Međunarodnog dana socijalnog rada prilika je za ukazivanje značaja socijalnog rada kao znanja, naglasili su organizatori tog skupa.

Konferenciju su organizirali Fakultet političkih nauka u Sarajevu te Savez socijalnih radnika Federacije BiH u suradnji s Misijom OSCE-a u BiH.

Učesnici su bili socijalni radnici, predstavnici obrazovnog, vladinog i nevladinog sektora, regionalni i međunarodni partneri. Fokus je bio na ulozi socijalnih radnika u obrazovanju, izazovima i problemima s kojima se suočavaju u radu, kao i mogućim rješenjima za unapređenje te oblasti u BiH. 

Predviđena je prezentacija rezultata o socijalnom radu u obrazovanju te predstavljanje iskustava i perspektiva socijalnog rada u obrazovnom sistemu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti