Grad Trebinje konstantno ulaže u infrastrukturu i nove projekte

21.03.2018. 12:18 / Izvor: Akta.ba
Grad Trebinje konstantno ulaže u infrastrukturu i nove projekte

Gradska uprava Trebinja će uspostaviti i sistem evidencije investitora.

U gradu Trebinje nedavno je ozvaničen početak implementacije Projekta privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija – IFC, članica Grupacije Svjetske banke, u saradnji sa Britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini.

"Za Gradsku upravu je ovo važan projekat čijom realizacijom želimo postići nekoliko važnih ciljeva: smanjiti administrativno opterećenje na privredu, pojednostaviti i ubrzati procedure, te smanjiti troškove kod registracije novih privrednika", kazali su iz nadležne službe Grada Trebinja.

Reforme

Ističu da će Gradska uprava uspostaviti i sistem evidencije investitora, te uz podršku IFC-a aktivno raditi na izradi Investicionog profila Trebinja koji će ponuditi konkretne investicione prilike i objediniti sve informacije za  investitore, uključujući skice lokacija, njihove potencijale i konkurentske prednosti, te kakvu podršku lokalne zajednice investitor može da očekuje u procesu realizacije investicije.

"Privrednici Trebinja će, ovim reformama, lakše, brže i jeftinije dolaziti do dozvola i rješenja potrebnih za redovno poslovanje, a rad Gradske uprave postaće još transparentniji i pristupačniji", dodali su iz službe Grada Trebinja.

Poseban akcenat bit će stavljen na unapređenje poslova u Odjeljenju za prostorno uređenje Grada Trebinja tj. postupaka u vezi sa izdavanjem građevinskih dozvola, gdje će se provoditi aktivnosti na uspostavljanju tzv. jednošalterskog sistema rada.

"Primjena pilot verzije ovog projekta je počela od 01.01.2018. i trajat će do kraja ove godine. U praksi  to znači da investitor na jednom mjestu predaje zahtjev i osnovnu dokumentaciju u vezi sa samim projektom i lokacijom, a nakon toga gradska administracija postupak provodi po službenoj dužnosti, te u ime investitora pribavlja saglasnosti različitih službi nadležnih za pojedine segmente postupka i na taj način značajno rasterećuje investitora", kazali su iz nadležne službe.

Iako se projekat tek implementirao, i radi se na njegovoj primjeni i realizaciji, Grad Trebinje je i u prethodnom periodu nudio niz olakšica ovog karaktera, što je sigurno bio jedan od razloga za sve veću zainteresovanost investitora da svoj posao pokrenu baš u Trebinju.

Investicije

"Sa velikim brojem investitora još uvijek traju razgovori, dok su neki već pokrenuli svoje poslove ovdje. Radi se o projektima različitog obima, različitih djelatnosti i svakako, različite finansijske vrijednosti. Ono na šta smo posebno ponosni, je da je Trebinje u svakom smislu otvoren grad, te da je kao takav i prepoznat", istakli su iz nadležne službe Grada Trebinja.

Grad Trebinje konstantno ulaže u infrastrukturu i nove projekte, tako je prošle godine krenuo u realizaciju velikih projekata, kao što su novi vatrogasni dom, atletska staza, izgradnja vodovoda. U 2018. godini Grad Trebinje finansira nastavak izgradnje ovih objekata u ukupnom iznosu od 1.420.000,00 KM.

"Grad u ovoj godini ulaže i 1.100.000,00 KM u rekonstrukciju i izgradnju ulica, sa dvije nove velike ulice na prostoru RP Zasad polja. Na Trgu Slobode u centru grada se radi rekonstrukcija zgrade stare tržnice, u koju će Grad uložiti 450.000,00 KM", poručili su  iz Grada Trebinja.

Također, u drugu fazu popločavanja Starog grada ulaže se 200.00,00 KM, dok se u nastavak rekonstrukcije Gradskog parka ulaže dodatnih 210.000,00 KM. U izgradnju nove LED javne rasvjete na ulazima u Grad predvidjeno je 200.000,00 KM.120.000,00 KM je pripremljeno za izradu Urbanističkog plana Grada , koji je poslije Prostornog plana iz 2017.godine osnov za planiranje prostornog razvoja grada u narednih 15 godina.

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti