Lokalna zajednica rekla "ne": Nema gradnje Centra za reciklažu guma u Lukavcu

06.04.2018. 11:18 / Izvor: Akta.ba
Lokalna zajednica rekla 'ne': Nema gradnje Centra za reciklažu guma u Lukavcu

Lukavčani još jednom su oborili milionsku investiciju kompanije Energy Solution vezanu za izgradnju Centra za reciklažu rabljene gume.

Lukavčani još jednom su oborili milionsku investiciju kompanije Energy Solution vezanu za izgradnju Centra za reciklažu rabljene gume na lokaciji industrijske zone u Lukavcu, a o čemu je i ranije pisao poslovni portal Akta.ba.  Smatraju kako ovakva investicija ovom gradu donosi više štete, nego koristi jer ionako imaju dugogodišnji problem sa zagađenim zrakom od strane koksare, te im dodatno zagađenje nije potrebno.

Prošle sedmice, Federalno ministarstvo okoliša i turizma je još jednom pokušalo održati javnu raspravu, međutim i ovog puta su lokalni čuvari okoliša rekli "ne" ovoj investiciji.

Bajazit Okić iz Foruma za zaštitu okoliša općine Lukavac za Akta.ba je pojasnio kako je javna rasprava prekinuta jer Ministarstvo nije nikada uradilo registar zagađivača, što su bili dužni.

Registar je kako kaže trebao da sadrži sve informacije o pogonima i postrojenja i njihovim otrovnim emisijama.

"To nikad nije urađeno, a kamoli dostavljeno, tako da je javna rasprava prekinuta, jer nisu ispunjeni uslovi", naveo je Okić, te dodao da ukoliko nema registra zagađivača koji reguliše emisiju polutanata (otrova) iz pogona i postrojenja nema instalacije novih zagađivača.

Kaže kako oni ništa ne izmišljaju, sve piše u Zakonu i samo traže da se to i poštuje.

Podsjećamo, prošle godine Kantonalni sud u Sarajevu u martu ove godine je poništio okolinsku dozvolu izdatu od strane Ministarstva za okoliš 11.11.2015. godine. Tužbu je podnijelo Općinsko vijeće Lukavac i Forum za zaštitu okoliša.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti