Vještačka inteligencija glavni buzzword u IT industriji

19.04.2018. 12:46 / Izvor: Akta.ba
Vještačka inteligencija glavni buzzword u IT industriji
OTVORI GALERIJU

Zanimljiva predavanja koja su od jutros naišla na veliki interes jesu i vrijednost obavještajnih podataka o cyber prijetnjama koje je održao Srđan Rajčević.

Jedno od zanimljivih predavanja koje je u ranim jutarnjim satima okupilo veliki broj učesnika bilo je posvećeno Vještačkoj inteligenciji u Microsoft proizvodima i šta AI znači za budućnost poslovanja. 

Kako je istaknuto vještačka inteligencija (AI) je sada glavni buzzword u IT industriji te se uglavnom spominje u kontekstu budućnosti, odnosno proizvoda i servisa koji tek dolaze ili pak potencijalnog negativnog utjecaja na ljude i tradicionalne poslove.

Ipak, AI je već danas sa nama te je dostupan u sklopu proizvoda koje koristimo svaki dan. 

Kroz ovo predavanje učesnici su imali priliku da upoznaju o tome na koji način je Microsoft implementirao AI rješenja u svoje popularne proizvode te šta AI znači za budućnost poslovanja.

Enis Šahinović, predavač i direktor konferencije na predavanju se osvrnuo na konkretne primjere i praktičnu upotrebu takvih rješenja u Microsoft proizvodima koji su dostupni danas svim korisnicima, u proizvodima kao što je Excel, Power Point, te proizvodima koji se naslanjaju na servise za prepoznavanje govora, lica...

Što se tiče Bosne i Hercegovine kazao je kako se u biznisu vještačka inteligencija koristi veoma malo, dok IT to svakako prepoznaje jer imamo veliki broj firmi koje se bave razvojem softera i one već imaju narudže od inostranih klijenata koji se oslanjaju na  vještačku inteligenciju.

U okviru ovoga predavanja prikazan je i jedna primjer za koji Šahinović vjeruje da će zavladati u svim granama industrije.

"Pokazali smo kako je jedna firma koja se bavi prodajom osiguranja zamijenila dio podrške vještakom inteligencijom, odnosno botovima, dok su ljudi usmjereni na poslove koji traže kreativnost i razmišljanje", pojasnio je Šahinović.

Svakako ovo nije jedino predavanje koje pljeni pažnju učesnika, sve sale su pune i ono što je najvažnije jeste da su učesnici jako aktivni, što iskazuju kroz postavljena pitanja, upoznaju se i razmjenjuju iskustva.

Zanimljiva predavanja koja su od jutros naišla na veliki interes jesu i vrijednost obavještajnih podataka o cyber prijetnjama koje je održao Srđan Rajčević, te predavanja Logosoft Security 365 predavača Benjamina Bašića, Gorana Dizdarevića, E-Uprava - Moderna javna uprava...

Nastavak konferencije će biti ispunjen nizom predavanja o cloudu  i sigurnosti koji će naći svoje slušaoce. Kao i prethodnih godina i Microsoft NetWork 8 će ponudit učesnicima višestruku razmjenu znanja i iskustava, otvoriti nove poslovne prilike, a pored edukativnog dijela uživat će u mnoštvu zabavnih aktivnosti i dobrom druženju.

U nastavku konferencije planirana su predavanja Javni web na Azureu - iskustva i žalopojke, Windows 10: Moderni deployment i konfiguracija, Poslovne aplikacije i digitalna transformacija i mnoge druge.

Sve informacije o MSNetWork8 konferenciji pod sloganom MAKE ITcLOUD dostupne su na zvaničnoj web stranici konferencije www.msnetwork.ba.

E.Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti