Sigurnost podataka treba biti prioritet svake kompanije

20.04.2018. 10:38 / Izvor: Akta.ba
Sigurnost podataka treba biti prioritet svake kompanije

U praksi kompanije djeluju tek kad se nešto desi, kazao je za Akta.ba Rijad Smajlović, Senior System Engineer u kompaniji Authority Partners.

Sigurnost podataka jako je važna i ona bi trebala biti prioritet svake kompanije. Međutim u praksi stanje je sasvim drugačije kompanije djeluju tek kad se nešto desi, kazao je za Akta.ba Rijad Smajlović, Senior System Engineer u kompaniji Authority Partners.

Osvrćući se na statističke podatke kazao je kako se većina kompanija zatvori odmah nakon prve katastrofe, te je jako važno da kompanije brinu o sigurnosti svojih podataka.

Pojasnio je kako u Bosni i Hercegovini privatne firme još uvijek nemaju dovoljno razvijenu svijest u zaštiti podataka, te kroz razna predavanja pokušavaju da utiču da se stanje promijeni.

Za razliki od privatnih firmi, državne kompanije se mogu pohvaliti većom brigom te one su u prednosti jer ne moraju razmišljati koliko to košta, da li to mogu priuštiti, jer im to njihovi budžeti dozvoljavaju.

Smajlović se osvrnuo i na učešće predavača njegove kompanije na Microsoft Network 8 konferenciji koja je ove godine okupila rekordan broj učesnika, preko hiljadu.

Kazao je kako je Authority Partners već prvog dana izašao sa trosatnim Workshopom u okviru kojeg su prikazali standarde u svijetu, načine iplementiranja development aplikacija.

Govorili smo i o cloude tehnologijama, o zaštiti podataka u slučaju prirodne katastrofe, požara...

„Feedback je bio odličan, ispunjena su očekivanja“, kazao je Smajlović.

Osim Smajlovića, ispred ove kompanije kako predavači pojavili su se Mustafa Toroman i Enes Pelko.

Toroman se osvrnuo na Azure o čemu je govorio i u svojoj prezentaciji ističući kako je ljude u BiH bilo teško uopće nagovoriti da koriste Office 365 servise, međutim danas je postao totalna realnost te je većina firmi prešla na taj vid usluge.

Također, Toroman je u okviru svoje prezentacije govorio i o migracijama i upravljanju bazama podataka, načinu migracija iz lokalnih servera u cloude.

Microsoft Network 8 konferencija se završava danas, a u ostatku dana učesnici će imati priliku čuti nešto više o Blockchainu - kako funkcioniše i zašto je tako važan, optimiziranju dostupnosti web aplikacija pomoću oblaka, budućnosti razvoja mobilnih aplikacija, uspostavi zajedničkog interoperabilnog informacionog sistema koristeći BizTalk Server, novim menadžment operativnim sistemima za digitalno doba, rješenju za globalno distribuirane sisteme...

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti