Svečano otvoren deveti Sarajevo Business Forum

25.04.2018. 10:36 / Izvor: Akta.ba
Svečano otvoren deveti Sarajevo Business Forum

Deveti po redu Sarajevo Business Forum je zvanično otvorio direktor BBI Banke Amer Bukvić i predsjednik Grupe Islamske razvojne banke (IDB) dr. Bandar M. H. Hajjar.

Deveti po redu Sarajevo Business Forum je zvanično otvorio direktor BBI Banke Amer Bukvić i predsjednik Grupe Islamske razvojne banke (IDB) dr. Bandar M. H. Hajjar.

"Ove godine imamo veliko interesovanje za SBF i ponosni smo na širenje značaja održavanja samog foruma. Rekordan je broj učesnika ove godine i to oko 1800 njih, registrovano je 360 novinara te je oko  225 pripremljenih projekata. Ima mnogo novih lica koji su ove godine učesnici na forumu o čemu govori činjenica da smo prošle godine imali goste iz 35 zemalja, dok ih je ove godine 50", kazao je Bukvić.

Bukvić je tom prilikom istakao kako SBF ima svjetske razmjere, te je zastupljen u zemljama širom svijeta.

"Naš moto je One region, one economy, gdje Sarajevo postaje kapija za okupljanje investitora iz cijelog svijeta, posebno za Južnu Europu, gdje se u samo nekoliko sati može obići dosta gradova u regiji. Izazov je biti blizu EU, ali opet moramo uraditi nešto na tome da nam mladi i pametni ljudi ne odlaze iz zemlje. Trebamo stvoriti uslove za ostanak, a SBF je jedan od načina za zadržavanje mladih, dodao je Bukvić.

Osvrnuo se na same početke organizovanja SBF i na 2010.godinu gdje su zabilježili mnoge uspjehe gdje je povećan broj turističkih dolazaka u BiH, broj investicijskih projekata, broj otvorenih hotela, te avio-linija. Dodao je da su se kroz SBF promovirali mnogi bh. potencijali.

Hajjar je istakao zadovoljstvo što se on i njegova delegacija pojavljuju na SBF, te dodao kako je SBF događaj velikog značaja.

"IDB je partner BBI banke i imamo čast da doprinosimo projektima koji se dešavaju u BiH. Sretni smo da je BiH zemlja koja se od perioda 1990. godine oporavlja te u 2019. godini očekujemo još veći napredak u svim segmentima", kazao je Hajjar.

Dodao je kako smatra da na putu ka napretku trebaju učestvovati svi, a posebno kada je u pitanju poslovna klima jedne zemlje.

"Ako želimo uspjeh, potrebno je na to i utjecati", poručio je Hajjar.

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH je poručio da se BiH kreće ka naprijed sporo, ali da se ipak kreće.

"Sada je pravo vrijeme za to da novi investitori i ulaganja dođu u BiH", zaključio je Izetbegović.

Tokom trajanja ove dvodnevne vodeće poslovno-investicijske konferencije učesnici koji dolaze iz različitih dijelova svijeta imaju priliku govoriti, ali i slušati o ulozi lidera u saradnji i razvoju s ciljem ekonomskog napretka. Na Forumu će između ostalih govoriti: predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, zamjenik turskog premijera Mehmet Simsek, potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.

Značaj SBF za razvoj regiona prepoznali su Ibrahim Al Omar, guverner državnog saudijskog investicijskog fonda (Saudi Arabian General Investment Authority -SAGIA), potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović, bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, Lars Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske Unije u BiH, predsjednica Poslovne škole Bled (IEDC) iz Slovenije Danica Purg kao i mnogih drugi predstavnici političke i biznis scene iz svijeta i regiona.

Podržavajući napore zemalja regiona da unaprijede svoje ekonomije i budu ravnopravni partneri u ekonomskoj razmjeni sa zemljama članicama EU, svoj dolazak na SBF potvrdili su i Doris Pack, Predsjednica žena Evropske narodne partije i bivša predsjednica Odbora Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu, Martin Gaber, izvršni direktorPredstavništva njemačke privrede u BiH,  Zsuzsanna Hargitai, direktorica za Zapadni Balkan u EBRD-u, Guido Clary iz Evropske investicione banke (European Investment Bank).

Izražavajući interes za saradnju i investiranje u region, na poziv organizatora odazvale su se i delegacija iz Indonezije na čelu sa ministrom za ruralna područja i prostorno planiranje Sofyan A. Djalil, delegacija iz Omana koju predvodi Mulham Al Jarf, direktor za investicije Državnog fonda rezervi, te predstavnici iz zemalja Evrope, SAD-a, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Malezije, Turske, Japana, Pakistana i drugih.

Organizatori su ove godine ugostili i brojne stručnjake iz oblasti turizma i informacionih tehnologija, te vrhunske sportiste među kojima su bivši svjetski prvak u boksu, Adnan Ćatić alias Felix Sturm i Robert Prosinečki, aktuelni selektor "A" reprezentacije BiH.

Foto: FENA

M.R.R.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti