Predstavnici "VCR Rauscedo" u posjeti "Podrumima Vukoje"

10.05.2018. 08:52 / Izvor: Nezavisne novine
Predstavnici 'VCR Rauscedo' u posjeti 'Podrumima Vukoje'

Sve više u Italiji se zna za hercegovačku vinsku zonu.

Predstavnici najvećeg svjetskog proizvođača loznih cijepova, kompanije "VCR Rauscedo" iz Italije, predstavili su u Vinskoj galeriji "Podruma Vukoje" klonove sadnica vinove loze autohtonih hercegovačkih sorti žilavke, blatine i trnjaka, gdje su degustirana i vina ovih klonova.

"Upavo eminentni tim "Rausceda" danas kreira priču kako će se razvijati novi klonovi ovih naših autohtonih sorti, od kojih smo mi već sadili žilavku uzgojenu u Italiji i koja je dala odličan prinos", kazao je jučer na prezentaciji i degustaciji Radovan Vukoje, direktor "Podruma Vukoje".

Menadžer za izvoz kompanije "Rauscedo" Rafaelo Nieda istakao je da je posao s hercegovačkim sortama, čija vina su ovom prilikom probana, počeo prije dvadeset godina, te da je zadovoljan onim što je danas u čaši.

"Kada govorimo o "Podrumima Vukoje" znamo da je u pitanju jedan od najreprezentativnijih podruma iz Hercegovine, koji je uspio da spoji tradicionalno i moderno vinarstvo i vinogradarstvo", kaže Nieda, objasnivši da su nakon degustacije  različitih vina autohtonih sorti Hercegovine proizvedenih od klonova njihovih sadnica dobili odobravanja i pohvale enologa i eksperata za vina.

On je napomenuo da se sve više u Italiji zna za hercegovačku vinsku zonu i da su upravo Vukojevo vinogorje i vinarija dali mogućnost "Rauscedovim" stručnjacima da selekcionišu najbolje bijele tipove autohtonih sorti vina ovog kraja.

"Ono što mi dajemo je tehnološko znanje, ali ono što vi dajete su srce i strast za vinogradarstvo i vinarstvo", dodao je Nieda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti