IFC objavljuje imenovanje novog regionalnog direktora

10.05.2018. 11:54 / Izvor: Akta.ba
IFC objavljuje imenovanje novog regionalnog direktora

Wiebke Schloemer će zamijeniti Tomasz Telma od 1. maja 2018. godine.

IFC, članica grupacije Svjetske banke, imenovala je novog direktora za region Europe i centralne Azije, koji obuhvata 28 zemalja i portfolio investicija i 89 savjetodavnih projekata vrijedan preko 10 milijardi USD.

Wiebke Schloemer će zamijeniti Tomasz Telma od 1. maja 2018. godine. Bivša regionalna direktorica IFC-ja za infrastrukturu, koja će raditi iz Beča, upravljati će regionom koji uključuje Tursku, Ukrajinu, Bosnu i Hercegovinu, Gruziju, Srbiju, Kazahstan, Poljsku, Rusiju, i druge zemlje, kao i timom od 420 stručnjaka odgovornih za preko 3 milijarde USD novih investicija na godišnjem nivou.

Schloemer ima preko 20 godina iskustva u projektnom i korporativnom finansiranju, kao i u private equity investicijama u širokom spektru djelatnosti, uključujući sektore energetike, transporta, komunalnih usluga, telekomunikacija i tehnologije. Prije ovog imenovanja, vodila je infrastrukturne investicije IFC-ja širom Istočne Evrope, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike i upravljala investicijama od preko 5,5 milijardi USD.

"Ovo je region koji je iznjedrio mnogo novih proizvoda i inicijativa, od savjetodavnih usluga u vezi sa energetskom i resursnom efikasnošću do zelenih obveznica, i od prvog IFC-jevog projekta klimatskog prilagođavanja do inicijative IFC-ja za gradove, koji pomažu privatnim firmama da rastu i doprinose regionalnom privrednom rastu," rekla je.

"Mada se radi o vrijednim rezultatima, izazovi i dalje postoje. Našu ulogu u regionu vidim u pružanju rješenja usmjerenih ka privatnom sektoru, koja se odnose na najurgentnije potrebe zemalja naših klijenata, poput poboljšanja infrastrukture, povećanja djelotvornosti agribiznisa, podržavanja inovacija u proizvodnji koje se ne odražavaju negativno na klimu, i jačanja lokalnih tržišta kapitala."

Schloemer se pridružila IFC-ju u Vašingtonu, D.C. 2004. godine kao saradnik za investicije u grupi za telekomunikacije, medije i tehnologiju (TMT). Njeno naknadno regionalno iskustvo uključuje Europu i centralnu Aziju, Bliski Istok i sjevernu Afriku, kao i region istočne Azije i Pacifika.

Prije nego što je počela da radi u IFC-ju, Schloemer je bila zaposlena u Evropskoj investicionoj banci u Luksemburgu i u DEG-u, Nemačkoj investicionoj korporaciji, gde je radila na dugovnim i vlasničkim transakcijama u oblasti infrastrukture u Africi, Aziji i Istočnoj Evropi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti