Mladima po 10.000 KM za kupovinu stana

12.05.2018. 08:41 / Izvor: Oslobođenje
Mladima po 10.000 KM za kupovinu stana

Javni poziv će trajati 60 dana, a u budžetu KS-a je za subvencioniranje troškova izdvojeno 400.000 KM.

Mladi u KS-u koji nemaju riješeno stambeno pitanje mogu se prijaviti na poziv za subvencioniranje koji je raspisalo Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a.

Ministarstvo će za ovu godinu na ime subvencioniranja rješavanja stambenog pitanja mladih kandidatu sa rang-liste uplatiti 10.000 KM.

Stručna sprema

Prema riječima Čedomira Lukića, ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, kandidati koji žele aplicirati ne mogu biti stariji od 35 godina i moraju najmanje tri godine živjeti u KS-u.

"Jedan od uslova je i da aplikant nema riješeno stambeno pitanje, kao i da prodavac stana ili kuće nije roditelj, brat ili sestra kandidata ili roditelj, brat ili sestra bračnog partnera kandidata. Kriteriji za određivanje broja bodova su njihova starosna dob, stepen stručne spreme, broj članova porodičnog domaćinstva, deficitarni kadrovi, priznati naučni radovi, kulturni nastupi, članovi porodice šehida, poginulog ili nestalog borca te stepen invalidnosti", rekao je Lukić.

Ovo je projekat koji se prošle godine pokazao uspješnim, pa je odlučeno da se i ove godine izdvoje sredstva.

"U budžetu smo planirali 400.000 KM, s kojim ćemo moći pomoći 40 mladih. Međutim, zbog velikog interesa postoji mogućnost da ovaj iznos povećamo, kao što smo to uradili i prošle godine. I tada smo planirali 400.000 KM da bismo na kraju realizovali 940.000 KM, odnosno 94 aplikanta", kazao je Lukić.

Rang-lista

Korisnici koji dobiju sredstva u narednih pet godina ne smiju prodati stan. Javni poziv će trajati 60 dana, nakon čega će Komisija koju će formirati Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a na osnovu kriterija navedenih u odluci, bodovati kandidate i formirati nacrt rang-liste koju nakon provjere žalbi utvrđuje resorni ministar, te ona postaje konačna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti