Sajam iba 2018 u Minhenu: Centralno mjesto pekarske branše

23.05.2018. 13:28 / Izvor: Akta.ba
Sajam iba 2018 u Minhenu: Centralno mjesto pekarske branše

Više od 1.300 izlagača iz cijeloga svijeta predstavit će svoje najnovije inovacije, trendove i tehnička dostignuća iz pekarske branše ove godine u Minhenu.

Više od 1.300 izlagača iz cijeloga svijeta predstavit će svoje najnovije inovacije, trendove i tehnička dostignuća iz pekarske branše ove godine u Minhenu. Upravo zato 2018. godina za ovu industriju stoji u znaku iba. Radi se o vodećem svjetskom sajmu za pekarstvo, poslastičarstvo i snack koji će se održati od 15. do 20. septembra na sajmišu u Minhenu.

Sajam iba 2018 je mjesto susreta stručnjaka iz područja pekarstva, slastičarstva i snack industrije. Vodeći stručni sajam za pekarstvo i slastičarstvo privlači više od 77.000 posjetilaca iz skoro 170 zemalja svijeta. Sajam iba takođe nudi i bogat stručni program sa raznim seminarima i forumskim diskusijama.

Povodom predstojećeg sajma iba 2018 danas je u Sarajevu održana prezentacija sajma, a u organizaciji Predstavništva njemačke privredne komore u BiH koje raspolaže sa dugogodišnjim iskustvom u predstavljanju sajmova u Njemačkoj i kao takvo je uvijek na raspolaganju kao podrška firmama koje žele da učestvuju na sajmu.

"AHK BiH je kontakt biro za njemačke sajamske kuće messe Munchen International – MMI u Minhenu, Koelmesse u Kelnu i sajam igračaka Spielwarenmesse Nurnberg, te potencijalnim izlagačima i posjetiocima iz BiH pruža informacije i podršku. Naša podrška se bazira na dodatnim informacijama o sajmovima, pomažemo u organizaciji samog izlaganja i kroz savjetodavnu ulogu nastojimo olakšati cijeli proces za delegacije ili pojedince", istakla je Amra Šurković iz Predstavništva njemačke privrede u BiH.

Martin Gaber, zamjenik direktora Predstavništva njemačke privrede u Bosni i Hercegovini podsjetio je da je AHK zvanični predstavnik njemačke privrede u zemlji i prva kontakt adresa za njemačke kompanije koje su zainteresovane za bh. tržište.

"Sa jedne strane imamo sajamske aktivnosti, a sa druge trgovinsku razmjenu između ove dvije zemlje. Kroz našu podršku uspostavljamo veze i dajemo podršku investitorima", istakao je on, dodajući da je Njemačka je svjetski prvak kada je riječ o organiziranju sajmova te da su oni izvrsna prilika za otvaranje vrata svjetskog tržišta.

I BiH ima svog izlagača

Patrik Hof, rukovoditelj za medije i PR sajma kazao je u svojoj prezentaciji da je sajam posljednji put održan 2015. godine i da je tada dao sve elemente najuspješnije priče ovog tipa.

"Tada je sajam okupio 1.300 izlagača a posjetilo ga je preko 70.000 posjetilaca i to su od samog osnivanja sajma rekordne brojke. Posebnost sajma ogleda se u međunarodnom karakteru što potvrđuje podatak da je procenat posjetilaca 65 posto iz inostranstva. Slične procentualne brojke mogu se vidjeti i kod izlagača", istakao je on.

Interesovanje firmi iz zemlje i inostranstva je ogromno. Na sajmu iba su, osim još nekih preostalih izložbenih površina već sve površine zauzete. Više od 1100 izlagača iz 50 zemalja će sa svojim ponudama pokriti kompletan sektor pekarstva. 

Na svjetskom sajmu za pekarstvo, poslastičarstvo i snack ove će godina i Bosna i Hercegovina imati svog predstavnika, a radi se o pekari Mrvica. Dina Ramić Husomanović, direktorica Mrvice, kazala je danas da će ovo nakon tri godine poslovanja biti poseban izazov za njih.

"Nakon posjete sajmu 2015 stekli smo brojna iskustva, znanja i sklopili ugovore i poznanstva. Ponosni smo na činjenicu da smo prva pekara iz BiH koja će se predstaviti na ovom velikom događaju. Želimo da tržištu predstavimo proizvode koje planiramo da plasiramo na tržište Njemačke i Austrije", kazala je ona.

Šta je to što iba sajam čini posebnim?

Inače, posebnost sajma se ogleda upravo u tome da nudi veliku paletu proizvoda kako malim zanatskim i pekarskim radnjama, tako i srednjim i industrijskim proizvođačima..

U 2018. godini će na sajmu iba težište biti na digitalizaciji. Na mnogobrojnim štandovima izlagača i panel diskusijama se posjetioci mogu detaljno informisati i dalje obrazovati.

"Na sajmištu se nalazi 12 hala tako da sajamski prostor za posjetioce koji prvi put koj dolaze na sajam može biti malo komplikovan. Zato ove godine nudimo digitalnu pomoć radi bolje znalažljivosti posjetioca u obilasku sajma", kazao je Hof. Radi se o digitalnom servisu putem kojeg se ciljano prije posjete sajmu možete pripremiti za pojedinačne potrebe i tako se bolje orjentisati na sajmu.

"Zahvaljujući novoj tražilici posjetioci imaju mogućnost da direktno kontaktiraju izlagača i zakažu termin sa istim", ističe on, dodajući da alat omogućava tačnu orjentaciju po pojedinačnim potrebama.

Kao vodeći sajam iba ima u vidu sve trendove branše u vijestu, kao i mjerodavne zahtjeve za pekare, poslastičare i gastronome. Tako će na sajmu, kako je rečeno, centralnu ulogu imati radionice, prezentacije work shopovi u području proizvodnog postupka, vanjskog tržišta, automatizacije, higijene, digitalizacije...

 "Dnevno će njemački pekari održavati radionice na kojima će proizvoditi njemački specijaliteti i u isto vrijeme vježbati na njihovoj pripremi. Tako ćete imati priliku naučiti kako se proizvodi bavarski perec", poručuje Hof.

Također, veliki značaj je posvećen sektoru pakovanja tj. ambalaže. Na oko 11.000 m2 bit će prikazano sve što se proizvodi iz tog područja. Inteligentno i ekološko pakovanje, sigurnost hrane i rješenja za otpimiranje proceza će biti prezentirana i to uživo.

Posebnu lokaciju na sajmištu imat će i područje zdravog peciva na koje će se u budućnosti sve pekarske industrije fokusirati.

Gledati najbolje na svijetu pri radu

Sa uzbuđenjem se čekaju i takmičenja pekara i poslastičara koji će se održati u posebno postavljenim pekarskim radionicama. Takmičenja su prilika da se nauči od najboljih iz struke i vidjeti kako pod vremenskim pritiskom stvaraju umjetnička djela. 

"Vrhunac pripada Svjetskom juniorskom prvenstvu UIBC koje će po prvi put održati na nekom sajmu. Na prvenstvu će se takmičiti osam nacionalnih timova i okupit će najbolje mlade poslastičari svijeta", naglasio je Hof.

Na kraju, ko zaista sve želi vidjeti i ko se želi detaljno informisati, doći će na sajam iba u Minhenu. Ovdje će pekari poslastičari svih veličina, preduzeća, ponuđači cateringa i gastronomi garantovano naći odgovorajuću ponudu za svoje preduzeće.

Kako bi posjetioci i izlagači poslije sajma u opuštenoj atmosferi razmijenili iskustva, na sajmišu će biti postavljen ibaOktoberfestzelt, odnosno šator.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti