Centar za edukaciju sudija i tužilaca i Microsoft u borbi protiv cyber kriminala

31.05.2018. 12:59 / Izvor: Akta.ba
Centar za edukaciju sudija i tužilaca i Microsoft u borbi protiv cyber kriminala

Sporazum o saradnji, predstavlja svojevrsni primjer javno-privatnog partnerstva koje je u svijetu prepoznato kao izuzetno značajno.

Direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji BiH Arben Murtezić i direktor Microsofta BiH Omar Krivošija potpisali su danas u Sarajevu memorandum o saradnji u pogledu edukacije nosilaca pravosudnih funkcija u oblasti unapređenja cyber zaštite i borbe protiv cyber kriminala putem korištenja modernih tehnologija.

Naglašavajući važnost kompjuterske sigurnosti, Murtezić je kazao da cyber kriminal nanosi veliku ekonomsku štetu privredi i građanima u cijelom svijetu, te da opasnost od kompjuterskog kriminala i važnost kompjuterske sigurnosti ne može biti preuveličana

"Cyber kriminal ne zaobilazi ni Bosnu i Hercegovinu i broj prijavljenih slučajeva raste iz godine i godinu, ali on je još minimalan u odnosu na ono za šta smo ubijeđeni da postoji na terenu. Odnosno, mislimo da je daleko veći broj slučajeva počinjenih krivičnih djela iz ove oblasti nego što je ukupno prijavljeno", dodao je Murtezić.

Sporazum o saradnji, kako je naveo, predstavlja svojevrsni primjer javno-privatnog partnerstva koje je u svijetu prepoznato kao izuzetno značajno u raznim segmentima, a pogotovo kada je riječ o kompjuterskoj sigurnosti.

Dodao je i da je javno-privatno partnerstvo u najrazvijenijim zemljama posebno važno, te da će Centar i Microsoft u budućnosti, osim u pogledu obuke sudija i tužilaca, raditi i na podizanju svijesti o ovom problemu.

 

 

Prema riječima direktora Krivošije, cyber sigurnost je danas jedna od prvih prijetnji u savremenom svijetu. Naveo je da Microsoft kroz svoje radionice i Microsoft Network konferenciju u zadnje tri godine pokušava da unaprijedi cyber zaštitu, te da u dijalogu sa lokalnim institucijama i partnerima utvrdi na koji način da podignu svijest o tome i šta je potrebno dodatno da se uradi kako bi BiH na svim nivoima imala strategiju u borbi protiv cyber kriminala.

"Potpisivanje ovog memoranduma je jedan od koraka kada je riječ o institucijama na nivou Federacije BiH", kazao je Krivošija.

Također, kazao je kako u okviru Microsoft-a postoji poseban centar za borbu protiv cyber kriminala, te kako se sve više radi na proaktivnoj zaštiti kompanija u BiH jer je ulaganje u cyber sigurnost, ulaganje u sigurnost poslovanja.

 

akta.ba/Fena

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti