Na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu državno IT takmičenje iz Microsoftovih alata

03.06.2018. 15:28 / Izvor: Fena
Na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu državno IT takmičenje iz Microsoftovih alata

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu danas se održava Drugo IT takmičenje.

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu danas se održava Drugo IT takmičenje kao dio Microsoft Office Specialist (MOS) World Championshipa, svjetskog takmičenja koje testira vještine učenika i studenata iz tri Microsoft alata.

Na finalnom takmičenju danas učestvuje 40 najboljih, a današnji pobjednik/ca će za glavnu nagradu ostvariti učešće na Svjetskom MOS takmičenju od 29. jula do 1. augusta na Floridi, SAD, te tako postati predstavnik Bosne i Hercegovine među 130 zemalja učesnica.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Kemal Kozarić je kazao da je ovo prava prilika da mladi iz svih krajeva BiH na državnom prvenstvu pokažu ko je najbolji, odnosno da se vidi ko će imati čast da predstavlja BiH u SAD-u.

"Poznato je da Ekonomski fakultet u Sarajevu ima master studij sa Microsoftom gdje pokušavamo da studenti uz ekonomske, steknu i informatičke vještine koje danas mora da ima moderni menadžer na tržištu", kazao je Kozarić.

Profesorica sa Katedre za menadžment i informacione tehnologije EFSA Amra Kapo je podsjetila da su predkvalifikacijska IT takmičenja održana u  Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Banjoj Luci.

"Više od 300 mladih, učenika i studenata iz više od 60 priznatih školskih i visokoškolskih institucija testirali su svoja znanja i vještine iz osnovnih kompjuterskih alata Word, Excel i PowerPoint", dodala je Kapo.

Rukovodilac Katedre za menadžment i informacione tehnologije EFSA Zlatko Lagumdžija kazao je da se na ovaj način otvaraju prilike za mlade ljude kako bi na vrijeme, ukoliko imaju želje i ambicije, ovladali svjetskim znanjima i tehnologijama.

"Ponosni smo na rezultate koji su postignuti na prošlom svjetskom takmičenju i vjerujemo da idemo uzlaznom putanjom. Ovo je oblast u kojoj svako naše dijete u ovoj zemlji ima šansu da praktično sutra počne da se takmiči sa najboljima u svijetu. Upravo informaciono-komunikacione tehnologije omogućavaju iskorak za pojedince, ali i društvo u cjelini", istakao je Lagumdžija.     

Prošlogodišnja državna prvakinja u oblasti IT-a Amila Mujkić osvojila je visoko 10. mjesto na Microsoftovom svjetskom šampionatu.

"Na tom međunarodnom takmičenju stekla sam mnogo novih pozitivnih iskustava. Također, dobila sam Microsoft certifikat koji mi je pomogaio u mojim daljim kompetencijama za moju budućnost", izjavila je  Mujkić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti