Usvojene smjernice ekonomske i fiskalne politike FBiH

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Usvojene smjernice ekonomske i fiskalne politike FBiH

BiH je u 2017. godini prema preliminarnim procjenama ostvarila ekonomski rast na razini prošlogodišnjeg.

07.06.2018. 15:37 Izvor: / Akta.ba

Federalna vlada utvrdila je Smjernice ekonomske i fiskalne politike Federacije Bosne i Hercegovine za period 2019-2021. godina koje će biti objavljene na web stranici Federalnog ministarstva financija.

Bosna i Hercegovina je u 2017. godini, prema preliminarnim procjenama, ostvarila ekonomski rast na razini prošlogodišnjeg (nominalni rast 3,1 posto, a realni 3 posto u 2017. u odnosu na 2016. godinu), a najznačajniji doprinos tome je ostvaren u domeni privatne potrošnje. U 2018. godini se očekuje dodatno jačanje ekonomskog rasta u zemlji, te bi stopa realnog rasta bruto društvenog proizvoda mogla iznositi 3,2 posto, s ključnim osloncem u povećanju domaće tražnje, dok se u razdoblju od 2019. do 2021. godine očekuje nastavak rasta po prosječnoj stopi od 3,6 posto.

BDP Federacije BiH u 2017. godini je dostigao rast od 3,1 posto i prema preliminarnim procjenama iznosi 20,1 milijardi KM, što predstavlja porast za više od milijardu KM u odnosu na prethodnu godinu. Projekcije rasta u Federaciji BiH imaju uporište u očekivanom nastavku trenda pozitivnih kretanja u svijetu i neposrednom okruženju, te internim dinamikama u smislu provođenja strukturnih reformi. Domaća tražnja bi, kroz privatnu potrošnju i investicije, trebala biti glavni pokretač ekonomskog rasta

Povećanje ukupne ekonomske aktivnosti u zemlji, uz očekivano povećanje industrijske proizvodnje i građevinskih radova, praćeno povećanjem broja zaposlenih i prihoda od izvoza, trebalo bi rezultirati povećanjem raspoloživog dohotka, odnosno povećanjem privatne potrošnje. Tako se u 2018. godini u Federaciji BiH očekuje realni rast po stopi od 3,2 posto, u 2019. godini od 3,3 procenta, u 2020. godini 3,5, te u 2021. godini rast po stopi od 3,8 posto.

Fiskalnu i poreznu politiku u 2018. godini i u narednom razdoblju karakterizira nastavak provođenja mjera Reformske agende i preuzetih obveza iz Pisma namjere s MMF-om, s fokusom na stvaranje povoljnog poslovnog okruženja kroz smanjenje cijene rada, rasterećenje gospodarstva kroz restrukturiranje poreznog sustava, smanjenje poreznog duga, povećanje discipline poreznih obveznika, kreiranje stabilnog poreznog sustava koji ima za cilj povećanje direktnih investicija, te približavanje istog standardima Europske unije.

Smjernice ekonomske i fiskalne politike Federacije BiH za razdoblje 2019-2021. godina usmjerene su na nastavak fiskalne konsolidacije i politike smanjenja/ograničavanja javne potrošnje na svim razinama vlasti u Federaciji BiH s ciljem smanjenja udjela ukupne javne potrošnje u BDP-u, smanjenja unutarnjeg i vanjskog duga, te reduciranja fiskalnog deficita u proračunima svih razina vlasti. Izuzev ovoga, provedbom politika upravljanja javnim rashodima nastojat će biti osigurana fiskalna održivost, te poboljšana perspektiva životnog standarda.

Očekuje se da će poduzimanje mjera i aktivnosti sa ovim ciljevima utjecati na stabilizaciju sustava javnih financija u Federaciji BiH u narednom srednjoročnom razdoblju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti