GIZ organizovao studijsko putovanje na temu stručnog obrazovanja

23.06.2018. 08:37 / Izvor: Akta.ba
GIZ organizovao studijsko putovanje na temu stručnog obrazovanja

U okviru stručnog studijskog putovanja polaznici edukacije su bili u prilici upoznati se sa "dualnim sistemom obrazovanja" i tržištem rada u Njemačkoj.

Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) je za predstavnike institucija i organizacija u Bosni Hercegovini uspješno organizovalo i realizovalo stručno studijsko putovanje na temu stručnog obrazovanja i tržišta rada u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Pored predstavnika Vansjkotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, edukaciji su prisustvovali i predstavnici Privredne komore Republike Srpske, Područne privredne komore Banja Luka i Privredne komore Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

U okviru stručnog studijskog putovanja polaznici edukacije su bili u prilici upoznati se sa "dualnim sistemom obrazovanja" i tržištem rada u Njemačkoj.

Cilj stručnog studijskog putovanja bio je upoznavanje ne samo sa njemačkim odbrazovnim sistemom u oblasti stručnog obrazovanja već i sa najvažnijim akterima vezanim za upravljanje i oblikovanjem tog sistema. Učesnici edukacijebili su u mogućnosti da posjete mnoge relevantne ustanove uključujući obrazovne centre u kojima se izvodi praktični dio nastave.

Pored upoznavanja sa osnovama stručnog obrazovanja, učesnici su se upoznali i sa sistemom obrazovanja nastavnog kadra za stručne škole i usavršavanja, kao i sa zadacima i načinom rada na različitim nivoima.

U Industrijskoj i trgovinskoj komori su imali priliku naučiti više o ulozi i zadacima komora u Njemačkoj, te profilima savjetnika za stručno obrazovanje u oblasti praktične nastave. Takođe su se upoznali sa regulativom, te postupcima i metodama ispitivanja i certificiranja koji se praktikuju u Njemačkoj. Kroz veliki broj bilateralnih razgovora razmjenjena su iskustva o potrebama i trendovima u edukaciji privrednika.

Ispred VTK/STK BiH edukaciji je prisustvovala Elma Kovačević-Bajtal, direktorica Sektora za edukaciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti