AD HARBI na sajmu ENERGA 2018 predstavio istraživanje o primjeni pirofilita

26.06.2018. 09:22 / Izvor: Akta.ba
AD HARBI na sajmu ENERGA 2018 predstavio istraživanje o primjeni pirofilita

Ovo privredno društvo je uložilo značajna vlastita sredstva u istraživanja bazirana na saradnji privrede i nauke.

8. međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije ENERGA 2018. je pokazao snagu opredjeljenja mnogih za racionalno i odgovorno ponašanje prema energiji i prirodnim resursima.

Tu posebno ističu doprinos koji je nastao iz uspješne saradnje Privredne komore FBiH i privrednog društva AD HARBI d.o.o. Sarajevo, što je bilo vidljivo kroz istraživački pristup i rezultate istraživanja, postignuti u saradnji sa eminentnim institucijama i poznatim istraživačima.

Ovo privredno društvo je uložilo značajna vlastita sredstva u istraživanja bazirana na saradnji privrede i nauke, te nam je ovom prilikom predstavilo istraživačke rezultate dobijene u širokom spektru primjene pirofilita u ekološki i ekonomski prihvatljivim rješenjima ekološkog zbrinjavanja i energetske efikasnosti.

Posebno treba naglasiti pozitivne rezultate naučno-istraživačkih projekata kao što su projekti:

  • „Savremeni vatrostalni materijali bazirani na pirofilitu, namjenjeni energetskim i metalurškim postrojenjima“,  prof. dr. Ljubiša Andrić, dr. sc. Dragan Radulović, dipl.ing. Muhamed Harbinja; ITNMS Beograd/AD HARBI Sarajevo.
  • „Kompoziti na bazi pirofilita za skladištenje vodonične energije“, dr. sci.  Sandra Kurko;
  • Institut za nuklearne nauke Vinča/AD HARBI d.o.o. Sarajevo.
  • „Nanomaterijali u energetici“ prof. dr. Suzana Gotovac-Atlagić; PMF Banja Luka/AD HARBI d.o.o. Sarajevo.
  • „Primjena pirofilita kod sanacije postojećih i izgradnje novih deponija otpada u BiH“, mr. sc. Suad Čosić; AD HARBI Sarajevo.
  • „Ispitivanje primjene pirofilita u desumporizaciji izduvnih gasova energetskih postrojenja“, dr. sci. Dragan Radulović, bs. sc. Edin Habibija; ITNMS Beograd/AD HARBI Sarajevo.

U svim aspektima djelovanja iskazana je potpuna spremnost poslovnog društva AD HARBI Sarajevo da otvori prostor naučno-istraživačkoj saradnji i sa svim drugim institucijama, naučnim istraživačima, domaćim i međunarodnim institucijama koje u svom djelovanju imaju razvoj i podršku ekološkim rješenjima i energetskoj efikasnosti, posebno onoj koja u sebi sadrži i ekološki prihvatljiv put za postizanje iste.

Upućen je i poziv mladim osobama, studentima, postdiplomcima, doktorantima da se uključe u ovaj izazov, a AD HARBI će nastojati dati i davati maksimalno moguću podršku njihovom radu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti