U Banjaluci nedostaje smještajnih kapaciteta

05.07.2018. 09:06 / Izvor: SRNA
U Banjaluci nedostaje smještajnih kapaciteta

Grad Banja Luka ima problema sa smještajnim kapacitetima, koji su naročito izraženi u vrijeme špica turističke sezone.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da u gradu ima oko 1.900 kreveta za smještaj turista i gostiju, te dodao da Grad ima problema sa smještajnim kapacitetima, koji su naročito izraženi u vrijeme špica turističke sezone.

Radojičić je istakao da je u vrijeme manifestacije kao što je Banjalučki polumaraton, te velika smotra folklora ili festivala kao što je “Ćevap fest” nemoguće naći slobodan krevet u Banjaluci, te da se tada smještaj traži od Gradiške do Dervente. 

“Međutim, postoje i intervali u kojima su hotelski kapaciteti nepopunjeni, što je nedostatak konstantnih sadržaja u toku cijele godine”, rekao je Radojičić novinarima. 

Prema njegovim riječima, postoji više inicijativa za povećanje hotelskih kapaciteta u gradu, a neki su u toku realizacije, tako da se očekuje da će broj ležajeva u narednom periodu biti povećavan. 

“Dodatni problem je i crno tržište, jer je u ponudi veliki broj kreveta koji nisu u evidenciji Poreske uprave, ni Turističke oganizacije tako da tu vrstu smještaja ne obuhvatamo našim statistikama”, rekao je Radojičić. 

Direktor Turističke organizacije ovog grada Irena Radojević rekla je Srni da je u Banjaluci registrovan 1.891 krevet, a da se smatra da ima još najmanje 300 kreveta u takozvanoj sivoj zoni. 

“U toku je procedura registracije proizvoda stan na dan, koji je i dalje u ovoj sivoj zoni, te će se vrlo brzo riješiti i ova oblast, kako bismo imali povećanje zvaničnog broja kreveta, pa očekujemo da će do kraja godine biti otprilike 3.000 kreveta na raspolaganju”, rekla je Radojevićeva. 

Ona je navela da na području Republike Srpske postoje četiri inspektora koji veoma dobro obavljaju svoju dužnost, te da očekuje da će se uskoro u potpunosti riješiti problem sive zone. 

Ona je potvrdila da smještajni kapaciteti u Banjaluci nisu zadovoljavajući i da se uvijek traži krevet više. 

“Tome su doprinijele manifestacije kako u zimskom, tako i u proljećnom periodu, a koje su okupljale više od 5.000 učesnika i gostiju”, rekla je Radojevićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti