Na aerodromu "Stipe Krišto" očekuju dolazak većeg broja zrakoplova i putnika

23.07.2018. 08:33 / Izvor: Fena
Na aerodromu 'Stipe Krišto' očekuju dolazak većeg broja zrakoplova i putnika

Ovaj aerodrom ima status sportskog aerodroma za zrakoplove do 5700 kg težine i registriran je u BHDCA pod oznakom LQLV.

Na uzletno - sletnoj stazi Letjelišta "Stipo Krišto" u Livnu, rješenjem Ministarstva sigurnosti BiH, do 15. rujna, otvoren je privremeni granični prijelaz čime je omogućen dolazak zrakoplova s putnicima iz drugih zemalja, potvrdio je za Fenu predsjednik Aerokluba Livno Edvard Krišto.

Ovaj aerodrom ima status sportskog aerodroma za zrakoplove do 5700 kg težine i registriran je u BHDCA pod oznakom LQLV. Trenutno raspolaže s travnatom pistom dužine 800 metara, asfaltnom stajankom te dva hangara s pripadajućim aneksima, a u uporabi su i dva motorna aviona (Huskz A1 i Morane 893A) kojim se vuku jedrilice, obavlja panoramsko letenje članova kluba, kao i trening letova.

Po Krištinim riječima, svake je godine u ljetom razdoblju na aerodromu moguće obaviti carinski i policijski pregled kod međunarodnih letova.

"Svaki planirani međunarodni let, Aeroklub Livno dužan je pismenim putem najaviti tijelima kontrole 24 sata unaprijed, a svi koji planiraju međunarodne letove prema našem letjelištu moraju najaviti prelet e-mailom u predviđenom roku, kako bi se na vrijeme osigurao prihvat zrakoplova i prijem putnika po slijetanju na aerodrom", kazao je Krišto.

Ustvrdio je kako je prošle godine bilo registrirano pedesetak slijetanja spomenutih zrakoplova i jedrilica te da se i ove godine očekuje veći broj zrakoplova i putnika.

Promet bilo kakvih roba osim osobne prtljage putnika nije dozvoljen, a provjeru putnika i robe obavljaju djelatnici Granične policije BiH i UIO BiH Kamensko.

Prošli su mjesec na letjelištu "Stipe Krišto" deveti put zaredom boravili modelari iz Slovenije, a trenutno se na aerodromu nalazi nekoliko jedrilica uglavnom državljana Austrije, Njemačke i Slovenije koji ovo razdoblje koriste za panoramske letove.

Izgradnja samog aerodroma u Livnu započela je prije osam godina kroz dva projekta A3 – Net. Ostali su još završni radovi, a Ministarstvo gospodarstva Hercegbosanske županije sudjelovalo je u financiranju radova kroz oba projekta s po 15 posto, s tim da je u njega dosad uloženo oko milijun eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti